Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Nyomtatott űrételek?
(Rovat: Új eszközök és anyagok, Különös találmányok - 2013.06.04 07:15.)

A NASA-nál már folynak a kísérletek, hogy a közeljövőben az űrhajósok ételeit akár 3D-s nyomtatási technológiával is elő tudják állítani.

A módszer nem csak ételek, de akár egyes szerszámok vagy alkatrészek előállítására is alkalmazható lenne. Az első kísérleti 3D-s nyomtató már jövőre felkerülhet a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetére, a kaliforniai Made in Space nevű céggel való együttműködés keretében. A technológia fontos lehet, ha embereket szeretnénk küldeni a Földtől távolabbi, ezért hosszabb időtartamú utazást megkövetelő célpontokhoz. Egyrészt a jelenlegi űrélelmiszerek szavatossági ideje nem több mint öt év. Másrészt a 3D-s nyomtatással menet közben készített ételek alapanyaga kevesebb helyet foglal el az űrhajón.

(Videó: NewsyTech)

A 3D-s (térbeli) nyomtatás működési elve, hogy a nyomtatófej az alapanyagból egymásra épülő rétegeket állít elő. Az így „életre kelő” ételekhez szükséges hozzávalókat (fehérjét, zsírt, szénhidrátot, aromákat) megfelelően előkészített por formájában szállítanák, elkészítéskor vizet, olajat adagolnának hozzá. Az élelmiszerek előírt tápanyagtartalmát pontosan be tudnák állítani. A nyomtató egyben a sütő szerepét is betölthetné. A NASA nemrég szerződött a texasi Systems and Materials Research Consultancy (SMRC) céggel, hogy az emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszerek 3D-s nyomtatással való űrbeli előállításának lehetőségét vizsgálják. A 3D-s ételnyomtatáshoz használható alapanyagok a kész ételeknél lényegesen hosszabb ideig, akár egy-két évtizedig is eltarthatók volnának. A technológia egyelőre nagyon korai fázisban jár. A hat hónapra 125 ezer dollárral támogatott tanulmányok eredményétől is függ, hogy sikerül-e megvalósítani a gyakorlatban vagy sem. Az SMRC mindenesetre már sikerrel nyomtatott csokoládét – ha nem is az űrben, de itt a Földön.


Friss élelmiszer-szállítmány érkezik a Földről az ISS-re. Aki a Marsra akar menni, annak ilyen élményben nem lesz része... (Kép: NASA)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024