Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Beragadt a RIME antennája
(Rovat: Távoli világok kutatói - 2023.05.07 06:15.)

A szakemberek reménykednek és tovább próbálkoznak a JUICE űrszonda radarantennájának kinyitásával.

Az Európai Űrügynökség (ESA) JUICE (Jupiter Icy Moons Explorer) űrszondája április 14-én indult nyolc éven át tartó útjára a Jupiter és holdrendszere, azon belül is a három nagy jeges kérgű Galilei-hold, az Europa, a Ganymedes és a Callisto felé. A nem kevesebb mint tíz különféle fedélzeti tudományos műszerrel felszerelt szonda egyik fő feladata a jeges holdak összetételének, a felszín alatti folyékony vízrétegeknek a felmérése lesz. Ehhez pedig alapvető fontosságú a RIME (Radar for Icy Moons Exploration) kísérlet, az első radaros berendezés, amelyet a külső Naprendszer égitestjeinek a vizsgálatára küldtek.

A RIME működéséhez egy 16 m hosszú antennára van szükség, amely kinyitásának mostanra a menetrend szerint már meg kellett volna történnie. Az ESA azonban április 28-án azt közölte, hogy a műszerek beüzemelésének első hete alatt egy problémába ütköztek, az antenna beragadt. A mérnökök és a kutatók a ESA darmstadti irányító központja szakembereinek segítségével dolgoznak a megoldáson. Biztatónak tartják, hogy napról napra több jelét látják az antenna mozgásának. Ezt a szonda külsejére szerelt monitorozó kamera felvételeire alapozzák.


A 2-es számú Juice Monitoring Camera (JMC2) látómezejébe részben beleesik a RIME antennája és annak tartója. Ez a kép röviddel az április 14-i indítás után készült, a háttérben még ott a közeli Föld. A kinyitás azonban nem sikerült a tervezett időpontig. (Kép: ESA / Juice / JMC, CC BY-SA 3.0 IGO)

Április végén az antenna már mintegy harmadrészéig kinyílt, de még messze volt a végleges hosszától. A szakemberek bíznak benne, hogy csak egy kis alkatrész akadályozza a teljes nyitást, ami jó esetben csupán millimétereken múlhat. A lehetséges módszerek között szóba jöhet az űrszonda testének „megrázása” vagy az antenna rögzítő szerkezetének a Nap irányába való forgatása. A rázkódás vagy a hőtágulás hatására elmozdulhat a feltételezett akadály, utat engedve a RIME antennájának teljes kibontásához.

A JUICE fedélzetén ettől eltekintve minden rendben működik. Sikerült kinyitni a hatalmas (összesen 85 m2 felületű) napelemtáblákat, a közepes nyereségű kommunikációs antennát és a magnetométer 10,6 m hosszú árbócát is. Mivel még hónapokig eltart az űrszonda beüzemelése, a csapatnak egyelőre van ideje próbálkozni a RIME hibájának elhárításával. Ha minden sikerül, a radarberendezés a Jupiter holdjainak felsízne alá akár 9 km-es mélységben is „beláthat” majd, feltérképezve a mélyebb rétegeket.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024