Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Három hónap szünet után újra munkában
(Rovat: Távoli világok kutatói, Amerika és az űrcsillagászat - 2022.06.24 07:15.)

Februárban a Mars körül keringő MAVEN űrszonda csökkentett üzemmódba váltott, miután problémái támadtak a helyzetmeghatározással.

A NASA MAVEN űrszondája (Mars Atmosphere and Volatile Evolution, jelentése magyarul: a marsi atmoszféra és illékony anyagok fejlődése) 2014 óta kering a vörös bolygó körül. Feladata a marsi atmoszféra összetételének és fejlődésének tanulmányozása. Míg a küldetés már messze túlszárnyalta kezdeti, egy éves várható élettartamát, a NASA arra számít, hogy a MAVEN még néhány évig folytathatja működését. Viszont idén februárban az űreszköz működés közben biztonsági módra váltott, miután problémái támadtak a pontos űrbéli helyzetének meghatározásával. Hosszú szünet után a szonda újra működésbe lépett május 28-án, jelentette be a NASA.


(Fantáziakép: NASA GSFC)

A MAVEN az IMU-1 (Inertial Measurement Unit) nevű berendezésén futtatott egy rutin áramellátási ciklust. Ez a műszer segíti az űreszközt a tájékozódásban. A ciklust követően a MAVEN azonban nehézségekbe ütközött a térbeli helyzetének meghatározásában. A tartalék egységre, az IMU-2-re való váltás sem oldotta meg a problémát. Az űrszonda újraindította magát, és végül sikeresen hozzáfért az IMU-2-höz, majd csökkentett (biztonsági) módba lépett, nem rögzített tovább adatokat, amíg a mérnökök további intézkedésére várt.

Egy olyan keringő egység számára, mint a MAVEN is, döntő fontosságú, hogy pontosan ismerje térbeli helyzetét. A NASA szerint azonban nem ez volt az első eset, hogy az IMU-1 problémákat okozott. Az IMU-1 kiszámíthatatlan viselkedése és az IMU-2 csökkenő várható élettartama miatt a MAVEN csapata már dolgozott egy olyan szoftver fejlesztésén, amely elindítja a „csak csillag” funkciót. Ez a csillagérzékelő kamerák segítségével az égbolt csillagainak mintázatát felismeri és ennek révén lehetővé válik a pontos iránymeghatározás a keringő egység számára az IMU-k által használt giroszkópok és gyorsulásmérők helyett. Az átállást 2022 októberére tervezték, de kiderült, hogy az IMU-2 akkorra valószínűleg már nem lesz működőképes.

Szerencsére az űrszondát építő Lockheed Martin cég mérnökei megnyerték a versenyfutást az idővel azáltal, hogy több hónappal korábban sikerült kifejleszteniük a programot, és április 19-én az űrszondát „csak csillag” üzemmódba kapcsolták. A szonda korlátozott adatgyűjtést végzett az új szoftver teljes teszteléséig, majd május 28-án folytatta a normál működést. Amikor a MAVEN „csak csillag” üzemmódban kezdte működését, az IMU-2-t leállították, hogy tartalékolják az esetleges jövőbeni használatra. És bár az új program zökkenőmentesen fut, a mérnökök az év során olyan időszakokra is számítanak, amikor még szükség lehet az IMU-kra az űreszköz térbeli helyzetének pontos meghatározásához.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021