Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Üzenet a jövőbe
(Rovat: Távoli világok kutatói, Amerika és az űrcsillagászat , Szárnyaló képzelet - 2021.07.26 07:15.)

A NASA hamarosan induló Lucy szondájára (is) felkerül az emberiség üzenete. Ezúttal nem a földönkívülieknek, hanem naprendszerbeli utódainknak.

Az 1970-es években négy olyan űrszonda is útnak indult, amelyek előbb-utóbb kijutnak a Naprendszerből. Ennek tudatában a NASA a Pioneer–10 és –11 szondákra egy-egy, az emberiség üzenetének szánt plakettet helyezett el, míg a Voyager–1 és –2 szondák egy-egy „hanglemezt” visznek magukkal a Föld üzenetét kifejező hangokkal és képekkel. Az inkább csak jelképesnek tekinthető és a figyelem felkeltését szolgáló üzenetek célja, hogy az esetleges idegen civilizációk számára útbaigazítást adjon civilizációnkról. Ezt a hagyományt folytatva kerül a képen látható tábla néhány neves személyiség üzenetével a Lucy űrszondára. Minthogy a Lucy nem hagyja el a Naprendszert, ez az üzenet semmiképpen sem a földönkívülieknek, inkább saját utódainknak szól.


A Lucy űrszondára kerülő üzenet. (Kép: NASA)

A NASA Lucy űrszondája az első űreszköz lesz, amelyikkel néhány trójai kisbolygót szándékoznak megközelíteni (a trójai kisbolygók a Jupiterével azonos pályán, lényegében a Nap–Jupiter-rendszer L4 és L5 Lagrange-pontjai tágabb környezetében keringő aszteroidák). A Lucy szonda a nevét egy Afrikában a Pioneer–11 startja utáni évben talált ősember-maradványról kapta, ezzel jelezve, hogy a kutatók reményei szerint a Lucy szonda olyan jelentőségű eredményeket szolgáltathat a Naprendszer eredetének kutatásában, mint amilyen jelentőségű az antropológiában a „hiányzó láncszemnek” tekintett Lucy csontjainak felfedezése volt. (Mivel a csontváz Lucy viszont a Beatles együttes Lucy in the Sky with Diamonds című számáról kapta a nevét, ezért nem meglepő, hogy a szondára kerülő plakettre a Beatles mind a négy tagjától felkerült egy-egy rövid üzenet.) A NASA reményei szerint a szonda a rajta lévő üzenettel ugyanolyan értékes kincs lesz a majdani asztroarcheológusok számára, mint Lucy csontjai az ősember-kutatóknak.

Miután a Lucy szonda 2033-ra végiglátogatja a Nap körül hat különböző pályán keringő nyolc kisbolygót, sok százezer vagy millió éven át folytatja Nap körüli keringését a trójai kisbolygók között, így kései utódaink akár rá is akadhatnak. Nekik szól az üzenetet tartalmazó plakett, amelyet a Lockheed Martin Space littletoni (Colorado, USA) telepén július 9-án ünnepélyes keretek között helyeztek el az űrszondán.

Az időkapszulára neves személyiségek, köztük (irodalmi) Nobel-díjasok gondolatai kerültek rá. Ugyancsak rárajzolták a plakettre a Lucy kezdeti pályáját és a Naprendszer égitestjeinek helyzetét a Lucy 2021. október 16-ra tervezett startjának időpontjában.

A Lucy pályája és néhány az üzenetek közül. (Forrás: NASA Goddard Space Flight Center, YouTube)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021