Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

GYORSHÍR: Mars körüli pályán az arab űrszonda
(Rovat: Távoli világok kutatói, Űrszondák a Marsnál - 2021.02.09 17:15.)

Az Egyesült Arab Emírségek Al-Amal (Hope) szondája megérkezett a vörös bolygóhoz.

A Hope (nevének jelentése: remény) tavaly július 19-én egy japán H-2A rakétával startolt. Ez az első űrszonda, amely elérte a Marsot az emberiség által a tavaly nyári kedvező indítási ablakban útnak indított három űreszköz közül. Hamarosan (másnap) a kínai Tienven-1 (Tianwen-1) is követi, majd 18-án odaér az amerikai Mars 2020, rajta a Perseverance marsjáróval.


Az arab űrszonda a Marsnál. (Fantáziakép: UAE Space Agency)

A Hope a később kialakítandó, kb. 20 ezer és 44 ezer km között változó magasságú, 55 óra keringési idejű, elnyúlt ellipszis alakú pályáról végzi méréseit. A Marsot három fedélzeti tudományos berendezésével vizsgálja majd, tervezett feladatairól a start idején megjelent cikkünkben már részletesen olvashattak. Fő kutatási célpontja a légkör lesz.


A Hope 494 millió km-es bolygóközi útjának és a Mars körüli pályára állásának a vázlata. (Grafika: MBRSC)

Az arab világ első bolygókutató szondája 27 percig működtette fő hajtóművénak hat fúvókáját, hogy lefékezhessen a Mars körül, lehetővé téve a bolygó körüli pályára állást. Ilyen hosszú ideig egyfolytában még nem kapcsolták be a hajtóművet. A manőverek magyar idő szerint déltán fél 5 körül kezdődtek. Ez a mozzanat volt a legkritikusabb az űrszonda útja során. Hogy mennyire, azt jól jelezte a NASA Mars Climate Orbiter űrszondájának 1999-es elvesztése. Akkor az amerikai űreszköz a bolygó felszínébe csapódott. Ráadásul az Emírségek szakembereinek korábban ilyen kozmikus manővert (melyben a sebességet 121 ezer km/h-ról 18 ezer km/h-ra kellett csökkenteni) még nem kellett végrehajtaniuk. Jellemző, hogy ezzel az egyetlen – kevesebb mint fél órás – manőverrel a Hope teljes üzemanyagkészletének mintegy felét el is használták.

A Hope az Egyesült Arab Emírségek fiatal űrprogramjának zászlóshajója. A sikeres pályára állással a politikai és kommunikációs célt már sikerült elérni. A terv ugyanis az volt, hogy az Egyesült Arab Eírségek megalakításának (1971. december 2.) ötvenedik évfordulóját az első arab űreszköz Mars körüli pályára kerülésével és ottani kutatásával (is) ünnepeljék. Nagy eredmény ez, hisz ilyesmire eddig csak a Szovjetunió/Oroszország, az Egyesült Államok, az Európai Űrügynökség és India volt képes! Reményeink szerint hamarosan már a tudományos program következhet, melyről nagy valószínűséggel részletes beszámolók lesznek hallhatóak a 2021. októberi, dubaji Nemzetközi Asztronautikai Kongresszuson (IAC).

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023