Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Jól teljesít a TESS
(Rovat: Távoli világok kutatói, Amerika és az űrcsillagászat - 2020.08.27 07:15.)

A NASA exobolygó-vadász küldetése befejezte elsődleges küldetését, az égbot 75%-áról képet alkotott.

A NASA 2018 tavaszán indított TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) űrtávcsöve július 4-ig két évre tervezett elsődleges küldetése során 66 exobolygót fedezett fel, valamint további 2100 olyan fedést észlelt, ahol az exobolygó felfedezésének megerősítése még a földi csillagászokra vár. A műhold egyidejűleg megkezdte kiterjesztett küldetésének észleléseit.


A TESS magas és erősen elnyúlt pályán kering a Föld körül, legkisebb magassága (perigeum) 108 ezer km, legnagyobb magassága (apogeum) 375 ezer km, vagyis pályájának excentricitása 0,55. Keringési ideje 13,7 nap. (Fantáziarajz: NASA Goddard Space Flight Center)

A TESS négy nagy látószögű CCD kamerájával az égbolt 24° széles sávjait tapogatja le, egyszerre egy-egy 96° × 24°-os területet, ezek az úgynevezett szektorok. Egy ilyen szektor vizsgálata körülbelül egy hónapot vesz igénybe. Az űrtávcső működése első évében a déli égbolt 13 szektorát vizsgálta meg, majd a második évben az északi égbolton folytatta a munkát. A kiterjesztett küldetés kezdetén visszatér a déli égboltra, de időközben irányítói tökéletesítették a műhold adatgyűjtő és -feldolgozó egységét. Ennek köszönhetően a kamerák 10 percenként készítenek el egy-egy felvételt, háromszor gyorsabban a korábbinál. A gyors üzemmódban a csillagok fényességét 20 másodperc alatt tudja megmérni, így jobb időbeli felbontással lehet tanulmányozni a csillagok oszcillációiból, illetve az aktív csillagok flertevékenységéből eredő fényváltozásokat.


Elsődleges küldetése során a TESS két év alatt az égbolt 75%-át vizsgálta át. (Kép: NASA Goddard Space Flight Center)

Ez a működési mód a kiterjesztett küldetés végéig, azaz 2022 szeptemberéig változatlan marad. Miután egy évig a déli égbolton vizsgálódik, a TESS 15 hónapot az északi égbolt és az ekliptika környékének megfigyelésével tölt. A TESS alapfeladata azoknak az elhalványodásoknak a keresése, amelyeket az exobolygók (a Földről nézve) csillaguk előtti elhaladása okoz. A műhold legújabb exobolygó-felfedezéseinek egyike a TOI 700d jelű, Föld-méretű bolygó, amely csillaga lakhatósági zónájában kering, vagyis abban a távolságtartományban, ahol az égitest felszínén folyékony víz létezhet. Emellett a TESS egy újonnan keletkezett bolygót talált az AU Microscopii csillag körül, valamint felfedezett egy kettőscsillag körül keringő, Neptunusz méretű bolygót.


A TESS elsődleges küldetésének képeit és eredményeit összefoglaló poszter. (Kép: NASA Goddard Space Flight Center)

A bolygók felfedezésén kívül a TESS megfigyelte a Naprendszerben egy üstökös hirtelen kifényesedését, valamint távolabb számos felrobbanó csillagot. Meglepő fogyatkozásokat figyelt meg egy jól ismert kettős rendszerben (Alfa Draconis), valamint hozzájárult a pulzáló változócsillagok egyik osztályával (a Delta Scuti típusú csillagokkal) kapcsolatos rejtély megoldásához. Még figyelemre méltóbb, hogy a TESS megfigyelte, amint egy fekete lyuk széttép egy csillagot. (A felsorolt felfedezések részleteiről a lent megadott linkeken olvashatják el a NASA sajtóközleményeit.)

Összefoglaló a TESS elsődleges küldetéséről és a legfontosabb eredményekről. (Forrás: NASA Goddard, YouTube)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024