Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Újra a Phobos eredetéről
(Rovat: Távoli világok kutatói, Amerika és az űrcsillagászat - 2020.06.18 08:15.)

Amerikai planetológusok a Phobos hőmérsékletének változásaiból próbáltak a hold összetételére és eredetére következtetni. A vita továbbra sem dőlt el.

Christopher Edwards, az Észak-Arizonai Egyetem (Northern Arizona University) csillagászati és bolygótudományi tanszékének docense a közelmúltban új képeket publikált a Phobosról, amelyek betekintést engednek a Mars nagyobbik, de így is mindössze körülbelül 25 kilométeres holdjának fizikai tulajdonságaiba és kémiai összetételébe. A felvételeket a NASA Mars Odyssey szondája készítette, amely 2001 óta kering a vörös bolygó körül. Az újabb felvételek három, korábban közzétett felvétellel összevetve segíthetnek eldönteni azt a régóta tartó vitát, hogy a Phobos befogott aszteroida lehet, vagy anyagát egy kozmikus becsapódás a Mars testéből szakította ki.

Edwards a NASA JPL és az Arizonai Állami Egyetem kutatóival együttműködve a Mars Odyssey hőemissziót mérő THEMIS (Thermal Emission Imaging System) műszerének adatait elemezte, amelyeket a szonda a Phobostól mintegy 6000 km távolságból, a hold fogyó, növekedő, illetve teli fázisaikor készített. Megállapították, hogy 2019. december 9-én a Phobos felszíni hőmérséklete 27 °C volt. 2020. február 25-én a teljes fogyatkozásban lévő Phoboson az eddigi legalacsonyabb hőmérsékletet sikerült detektálni, akkor a Mars árnyékában lévő hold felszíne csupán –123 °C-os volt. 2020. március 27-én a fogyatkozásból nem sokkal a felvétel készítése előtt kilépett, még melegedő felszínű Phobost sikerült a THEMIS-szel megörökíteni. Az infravörös képeket rávitték a műszerrel a látható tartományban, ugyanazokban az időpontokban készült felvételekre, kivéve a teljes fogyatkozás állapotát, ott a Phobos képét mesterségesen állították elő.


A Phobos hőmérsékletét a hold különböző fázisaiban mutató infravörös–optikai kombinációjú felvételek. (Kép: NASA / JPL-Caltech / ASU / NAU)

A képeket elemezve a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a Phobos felszíne viszonylag homogén, és nagyon finom szemcséjű anyagokból áll. A megfigyelések alapján az is kiderült, hogy a Phobost főként bazaltos kőzetek alkotják. Mint Edwards elmondta, a Phobos eredete továbbra is rejtélyes. Pályája nem túl stabil, amiből egyes kutatók arra következtettek, hogy a múltban többször széteshetett, majd újjáalakulhatott. A pálya geometriája nehezen elképzelhetővé teszi a befogásos eredet hipotézisét, ezért egyes kutatócsoportok a hold marsi eredete mellett kardoskodnak. Az azonban továbbra sem világos, hogyan történhetett a becsapódás és a hold anyagának kiszakadása a bolygóból. Elképzelhető, hogy a becsapódás nyomán kidobódott törmelék a Mars körül keringve tömörült össze a holddá. Ezért különösen fontos a Phobos felszínének vizsgálata, ahol esetleg azonosítani tudnák azokat a területeket, ahol nem a finomszemcsés por, hanem a hold ősi anyaga látható.

A kutatók remélik, hogy a JAXA nemrég zöld utat kapott MMX szondája további adatokat szerez a Phobosról és a Mars másik, kisebbik holdjáról, a Deimosról.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024