Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Csúszik a KPLO
(Rovat: Távoli világok kutatói - 2019.09.27 07:15.)

A soron következő ázsiai holdszonda – a koreai orbiter – indítása jelentős, 19 hónapos késést szenved.

A Hold körüli pályára tervezett dél-koreai űrszonda háza tájáról sem érkeztek túl jó hírek. Az eredetileg 2020. decemberi start helyett az ázsiai szakemberek – egy közelmutbeli sajtóközlemény szerint – immár 2022 júliusi indításra számítanak. Az ok, hogy a KPLO (Korea Pathfinder Lunar Orbiter) szinte teljes újratervezést igényel, ugyanis úgy tűnik, hogy az eredetileg tervezett 550 kg-os induló tömeg helyett a jelenlegi becslés 678 kg! Ez már egy annyira jelentős plusz tömeg, ami vállalhatatlan.


A tervezett koreai holdszonda, a KPLO rajza. (Kép: KARI)

A Koreai Űrkutatási Intézet (Korea Aerospace Research Institute, KARI) első körben megpróbálta a betöltendő üzemanyag mennyiségét csökkenteni, ám abból annyit kéne –kivenni”, hogy szinte okafogyottá válna a szonda Hold körüli pályára állítása. Marad tehát a jelentős újratervezés, esetleg egyes műszerek kihagyása, illetve (üzemanyag-takarékossági okokból) a fékezés újratervezése. A jelenlegi tervek szerint jóval kevesebb fékezéssel fogják elérni a végső – 100 km magas – körpályát. (A kezdeti pálya holdközeli pontja 100 km, míg holdtávoli pontja 300 km magasan lehet). A küldetés ideje is rövidülhet, 12-ről 9 hónapra.

A csúszás persze további költségnövekedéssel is jár. Ma úgy számolják, hogy az eredetileg 165 millió dollárosra tervezett számla végösszege legalább 179 millió dollár lesz. Ebből közel 7 millió dollár lesz csak az, hogy a SpaceX-nél újra kell foglalni egy Falcon-9 rakétát...

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024