Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Karnyújtás
(Rovat: Távoli világok kutatói - 2019.04.04 07:15.)

A készülő európai Jupiter-szonda, a 2022-ben induló JUICE kinyújtotta magnetométerének karját – egyelőre egy földi teszt alkalmával.

A 10,5 m hosszú kar tesztváltozatát a spanyol SENER cég készítette, és az Európai Űrügynökség (ESA) hollandiai technológiai központjában kerítettek sort a kipróbálására.


Tesztelték a JUICE magnetométerének karját. (Kép: ESA / G. Porter, CC BY-SA 3.0 IGO)

A JUICE (Jupiter Icy Moons Explorer) az ESA nagy tudományos küldetése lesz a Naprendszer legnagyobb bolygójához és három jeges Galilei-féle holdjához (Ganymedes, Callisto és Europa). Az űrszonda több bolygó mellett elrepülve szerez majd lendületet, mígnem 2029-ben elér a Jupiterhez és pályára áll körülötte. A tervek szerint három évig vizsgálja a gázóriást és elsősorban a fent nevezett holdjait, amelyek jeges kérge alatt folyékony vízóceánokat sejtünk.

Az ESA szerint a JUICE összesen tizenegy tudományos kísérletének (tíz fedélzeti műszeregyüttesének) köszönhetően a legjobban felszerelt űreszköz lesz, amelyet valaha a külső Naprendszerbe küldtek. A műszerek egyike a magnetométer, amely a bolygó és a holdak (elsősorban a legtüzetesebben vizsgálandó Ganymedes) mágneses terének mérésére szolgál. A hosszú karra pedig azért van szükség, hogy az űreszköz testéről távol, a zavaró hatásoktól mentesen lehessen elvégezni az érzékeny méréseket. (Itt érdemes megjegyezni, hogy a JUICE több kísérletében, így a magnetométerrel kapcsolatos munkában is részt vesznek magyar kutatók és mérnökök. – A szerk.)

A rúd próbapéldányának kinyitását egy vibrációs tesztet megelőzően és azt követően is elvégezték, hogy megfigyeljék, a folyamatra van-e hatással az űrszonda testének – a majdani pályára állítás során során elkerülhetetlen – rázkódása. Mivel a kar a világűrben a súlytalanság állapotban nyílik majd ki, a helyzetet három, héliummal töltött ballon ráerősítésével szimulálták. Ezek épp akkora erővel húzták felfelé a szerkezetet, amekkora a súlya itt a Földön.


(Kép: ESA / G. Porter)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024