Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

JWST: még egy év késés
(Rovat: Távoli világok kutatói, Amerika és az űrcsillagászat , Űrcsillagászat Európában - 2018.06.28 13:15.)

A néhány hónappal ezelőtt közzétett 2020. májusi indítási dátumhoz képest újabb majdnem egy évet csúszik a James Webb-űrtávcső (JWST) startja.

Miután egy független szakértői bizottság megvizsgálta a projekt előrehaladását, a tervezett startdátumot 2021. március 30-ra módosították. A NASA által felkért bizottság javaslata elkészítésekor egy sor szempontot figyelembe vett, beleértve az űrszonda részegységeinek integrációjakor és tesztelésekor felmerülő technikai nehézségeket is, de egyhangúlag a projekt folytatása mellett foglalt állást.

A JWST a legösszetettebb és legambiciózusabb űrcsillagászati eszköz, amelyet valaha építettek. A projektet emiatt már eddig is késések és költségtúllépések jellemezték, és a folyamatnak a jelek szerint még nincs vége. Az űrtávcső amerikai vezetéssel, az európai és kanadai űrügynökségek részvételével készül. Az európai ESA tudományos programjainak igazgatója, Günther Hasinger szerint megéri várni a JWST elkészültére, hiszen majdani megfigyeléseitől számos tudományos áttörés remélhető. A JWST – a mostani remények szerint 2021 tavaszán – egy európai Ariane-5 rakétával indul majd Francia Guyana Kourou űrbázisáról.


(Fantáziakép: ESA / NASA / S. Beckwith (STScI), the HUDF Team / Northrop Grumman Aerospace Systems / STScI / ATG medialab)

Az űrtávcső teljes élettartamára becsült költség a legújabb számítások szerint 9,66 milliárd dollár lesz. Ebből a fejlesztési és építési költségek 8,8 milliárdot tesznek ki, a többi az üzemeltetésre megy el.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024