Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A halasztások űrtávcsöve
(Rovat: Távoli világok kutatói, Amerika és az űrcsillagászat - 2018.03.28 07:15.)

További tesztekre van szükség, így 2020 májusa környékére csúszik a James Webb-űrtávcső várható indítási ideje.

A NASA vezetésével, európai és kanadai együttműködésben készülő James Webb-űrtávcső (JWST) munkálatai jelenleg a végső összeszerelés és tesztelés fázisában tartanak, de már most látható, hogy nem tudják tartani a 2019-es startot. Legutóbb tavaly októberben számoltunk be arról, hogy 2018-ról 2019-re módosították a JWST tervezett indítását. Akkori cikkünk nagy részét akár megismételhetnénk most is. A NASA március 27-én tartott tájékoztatóján elhangzottak értelmében ugyanis további egy évvel kitolták a fordulatokban bővelkedő előtörténettel rendelkező, valamikor nagyon rég még 2011-es indításra tervezett, sokszoros költségtúllépéssel sújtott űrteleszkóp pályára állítását.


Együtt a JWST és majdani csillagászati célpontjai – egyelőre fantáziaképen. (Kép: ESA / NASA / S. Beckwith (STScI), the HUDF Team / Northrop Grumman Aerospace Systems / STScI / ATG medialab)

A csillagászok most azzal vigasztalják magukat a régóta várt JWST újabb késéséért, hogy inkább működjön tökéletesen az igen összetett űreszköz, mintsem hogy elhamarkodják a teszteket... Mindenesetre az űrteleszkóp tudományos programjára szóló javaslatok közelgő beadási határidejét is eltolták közel egy évvel – pedig vannak, akik már beküldték azokat, de ennyi idővel előre nem érdemes tervezni.

Bár a JWST különálló részegységei sikeresen vették az eddigi próbákat, a komplex rendszer összeállítása és ellenőrzése egy vizsgálóbizottság értékelése szerint a reméltnél lassabban halad. Az integráció és a tesztek az űripari fővállalkozó Northrop Grumman Aerospace Systems cégnél (Redondo Beach, Kalifornia) folynak. A JWST egy európai Ariane-5 hordozórakétával jut majd a világűrbe, megfigyeléseit a Földtől másfél millió km távolságban, a Nap–Föld rendszer L2 Lagrange-pontja környékéről végzi majd. A 6,5 m átmérőjű főtükrét 18 hatszög alakú szegmensből állították össze.

A NASA most egy független bizottságot is megbízott a helyzet értékelésére. Ha ők is végeznek a munkájukkal, pontosabb tervek is körvonalazódhatnak a tényleges startidőponttal kapcsolatban. A NASA nyáron számol be a Kongresszusban a fejleményekről. A részletes vizsgálódásuk után derül majd ki az is, hogy pontosan mennyi plusz pénzbe kerül az újabb késedelem a bő 8 milliárd dollárnál járó fejlesztési költségeken felül.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024