Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Nukleáris energiaforrások űreszközökön
(Rovat: Távoli világok kutatói - 2017.09.10 06:15.)

Bemutatjuk a Magyar Nukleáris Társaságnak az űrkutatás nukleáris energiaforrásairól készített infografikáját.

A Magyar Nukleáris Társaság (MNT) rendszeresen készít infografikákat egy-egy téma színes, látványos bemutatására. Az augusztusi űrkutatási vonatkozású grafika apropóját többek közt az adta, hogy 40 éve indították a Naprendszerből kifelé tartó két Voyager űrszondát, amelyek fedélzetén most is kifogástalanul működnek a radioizotópos termoelektromos generátorok (RTG). A NASA pedig idén augusztusban szerződött egy nukleáris termikus rakétahajtómű tervének elkészítésére, amivel a remények szerint lerövidíthetnék a Marsra való eljutáshoz szükséges időt.


Az űr meghódítása atommal – a Magyar Nukleáris Társaság infografikája. A kép teljes méretben is megtekinthető.

Az infografikán tájékozódhatunk az űrbéli energiaforrásokról, az űrben eddig használt és tervezett nukleáris energetikai berendezésekről, az RTG-t használó űreszközökről a Naprendszerben.


A grafikonon az űrben használt energiaforrások teljesítménye látható a működési idejük függvényében, logaritmikus skálán. (Részlet az MNT infografikájából)

Olvashatunk a Voyager szondákról és radioizotópos termoelektromos generátoraikról, valamint a nukleáris termikus rakétahajtómű (NTR) koncepciójáról. Végül szó esik egy korábbi Szilárd Leó fizikaverseny témához kapcsolódó feladatáról és egy nemrég magyarul is megjelent társasjátékról, amelyben a feladat a Mars terraformálása.


Néhány RTG energiaforrással ellátott nevezetes űreszköz. (Részlet az MNT infografikájából)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024