Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Űrcsillagászat – jövőre is
(Rovat: Távoli világok kutatói, Amerika és az űrcsillagászat , Űrcsillagászat Európában - 2016.12.02 08:15.)

A Sky & Telescope infografikája működési helyük szerint csoportosítva mindazokat az űreszközöket feltünteti, amelyek várhatóan 2017-ben folytatják, esetleg megkezdik vagy befejezik működésüket.

A Sky & Telescope egyelőre a honlapján, januári számában pedig nyomtatásban is közli az itt bemutatott összeállítást 2017 űreszközeiről. Az összeállítást Olaf Frohn lent megadott blogjában szereplő információk alapján készítették. A válogatás szempontja nagyon egyszerű volt: csak azokat az űreszközöket szerepeltetik, amelyek legalább valamennyire a folyóirat profiljába tartozó munkát végeznek: asztrofizika, bolygókutatás, gravitáció, napfizika, űridőjárás, pozíciós csillagászat. A határvonal biztos kissé szubjektív, de aminek semmi köze a csillagászathoz, azt hiába is keresnénk.

Az űreszközökre vonatkozó információk a 2016. októberi állapotot tükrözik, a bolygók helyzetét viszont a 2017. január 1-jei állapotnak megfelelően ábrázolták. A Naprendszer különböző égitestjei körül, vagy azok felszínén működő űreszközöket az adott égitestnél látjuk. Külön csoportot alkotnak az L1 és az L2 Lagrange-pontok környezetében, illetve a Földéhez hasonló, Nap körüli pályán keringő szondák. Más szondák éppen úton vannak. A két Voyager értelemszerűen nem fért rá a képre, irányukat nyíl jelzi. Megtaláljuk viszont a Naprendszer külső részét mutató rajzon a 2014 MU69 felé tartó New Horizons szondát, illetve a Naprendszer belső területén a Bennu felé tartó OSIRIS-REx, illetve a Ryugu felé repülő Hayabusa–2 is megtalálható a képen. A Föld körül keringő csillagászati és rokon műholdakat feladatuk szerint csoportosították, itt döntő többségben vannak az asztrofizikai célú eszközök.


A Sky & Telescope profiljába tartozó űreszközök. A részletek tanulmányozásához ajánljuk a teljes felbontású kép letöltését. (Kép: Sky & Telescope, 2016)

Végül, de nem utolsósorban feltüntették a 2016 végén és 2017-ben befejeződő és induló küldetéseket. Ez év végén fejezi be működését a NEO-WISE, jövő júniusban a Dawn, majd szeptemberben a Cassini. 2016 végére tervezik a HXMT röntgencsillagászati műhold indítását. A 2017-es tervek között (legalábbis a pillanatnyi állás szerint) hat űreszköz szerepel. Két szonda a Holdhoz indul, a kínai Csang’e–5 (bár ezt más források inkább 2018-ra teszik) és az indiai Csándráján–2 (indiai források itt is 2017–2018-as indításról írnak). Két eszköz a Nemzetközi Űrállomásra kerül, a kozmikus sugárzást vizsgáló, a Kibo modul külső platformjára kerülő, japán JEM-EUSO és a neutroncsillagokat kutató amerikai NICER. Ugyancsak jövőre áll Föld körüli pályára az exobolygókat kereső amerikai TESS műhold, és remélik, hogy oly sok halasztás után végre elindulhat az L2 Lagrange-pont felé az eredetileg orosz, de újabban már a Földön túli térség fizikájával foglalkozó Max Planck Intézet (Németország) közreműködésével készülő Szpektr–RG (vagy Szpektr–X–gamma vagy Szpektr–röntgen–gamma).

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024