Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Indiai csillagászati műhold
(Rovat: Távoli világok kutatói, India a világűrben - 2016.06.30 08:15.)

A sikeres kalibrációk után megkezdte az észleléseket India első űrobszervatóriuma, az Astrosat. A szakemberek októbertől nyújthatnak be észlelési javaslatokat.


Az Astrosat startja. India első csillagászati obszervatóriumát a Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) hordozórakéta 2015. szeptember 28-án állította 644,6 × 651,5 km magas, 6°-os hajlású pályára. (Kép: ISRO)

Az ENSZ Világűrbizottság (COPUOS) minden év júniusában Bécsben tartja nyolcnapos ülését. Mint mindig, számos résztvevő ország idén is úgynevezett technikai előadásban számol be űrtevékenysége legújabb eredményeiről. A Bizottság idén júniusi ülésén Mylswamy Annadurai, az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) bengalurui műholdas központjának igazgatója beszélt a tavaly ősszel pályára állított Astrosat műholdról. A műhold pályára állításáról és felépítésétől portálunkon tavaly már beszámoltunk, most az ENSZ-ben elhangzott előadás alapján azt néhány további információval egészítjük ki.


Az Astrosat összecsukott napelemtáblákkal.


Az Astrosat a szerelőcsarnokban.

A műhold másfél tonnás tömegéből 855 kg-ot tesznek ki a tudományos műszerek. A napelemei 1626 watt elektromos teljesítménnyel látják el a fedélzeti rendszereket. Az űrobszervatórium közelítőleg kocka alakú (1,96 m × 1,75 m × 1,30 m). Az öt tudományos műszert, azok elhelyezkedését és az egyes műszerek elkészítésében részt vevő nemzetközi (brit és kanadai) partnereket az ábra mutatja, míg a másik ábráról az egyes műszerek által lefedett, a látható tartományba is átnyúló ibolyántúli, illetve röntgentartományokat mutatja.


Az öt tudományos műszer, és azok elhelyezkedése a műholdon.


Az Astrosat műszerei az ibolyántúli és a röntgentartományt vizsgálják.

A 2015. szeptember 28-i startot követően hat hónapon át ellenőrizték és kalibrálták a műszereket, a tényleges csillagászati megfigyelések idén áprilisban kezdődtek meg. A kalibrációk során minden műszer az előzetes várakozásoknak megfelelően teljesített, a kalibrációs adatokat véglegesítették. Az első megfigyelések eredményeit az ISRO honlapján folyamatosan közzéteszik. A szakmai felhasználók számára a Science Support Cell oldalai tartalmazzák a szükséges információkat. Az Astrosat űrobszervatóriumként működik, tehát a megfigyelési idő használatára pályázni lehet. Az első pályázati felhívást (AO) októberre ígérik.


Az Astrosat egyik első észlelése: a GRB 151006A gamma-villanást a 100 keV fölötti energiatartományban mutatta ki a CZTI (kadmium-cink-tellur képalkotó) műszer.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024