Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Mars felé vette az irányt az MSL
(Rovat: Távoli világok kutatói, Űrszondák a Marsnál , Curiosity - 2011.11.26 16:50.)

A Curiosity rovert szállító űrszonda már nem járhat úgy, mint az orosz Fobosz-Grunt, hiszen a Centaur rakéta-végfokozat második begyújtásával kiszabadult a Föld gravitációs terének fogságából.


(Kép: NASA)

A Curiosity marsjárót magával vivő amerikai Mars Science Laboratory (MSL) űrszonda magyar idő szerint 16:02-kor indult Atlas-5 rakétával Floridából. Miután a rakéta elvégezte feladatát, a felemelkedést követő 4 perccel és 42 másodperccel a Centaur végfokozat első begyújtása következett. Ezzel az űrszonda alacsony Föld körüli pályára állt. Mintegy 20 perces keringés után, a megfelelő pálya menti pozícióba érve, elkövetkezett a Centaur mai második, és egyben utolsó nagy pillanata. Magyar idő szerint 16:34-kor, Afrika déli része fölött repülve ismét beindították a Centaurt. Az nyolc percen keresztül gyorsította, majd röviddel később „elengedte” az űrszondát. Így a Mars Science Laboratory sikeresen megkezdte hosszú utazását a vörös bolygó felé, ahová jövő nyáron érkezik meg.


44 perccel a start után a szonda elvált a Centaur végfokozattól, a földi irányítók tapsától kísérve. (Kép: NASA TV)

Csak néhány további percbe telt, hogy a NASA követőállomás-hálózatának (Deep Space Network, DSN) ausztráliai, Canberra mellett fekvő állomása már vegye is az önállósodott űrszonda első rádiós bejelentkezését.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024