Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Az „új” Hubble első képei
(Rovat: Távoli világok kutatói, Amerika és az űrcsillagászat , A hét képe - 2009.09.10 07:30.)

A Hubble-űrtávcső májusi utolsó nagyjavítása, és az azt követő tesztek után most először hoztak nyilvánosságra csillagászati felvételeket.

A NASA ünnepélyes keretek között tárta a nagyközönség elé az újjászületett űrteleszkóp új képeit. A tájékoztatón megjelent Barbara Mikulski marylandi demokrata szenátor, akinak nagy szerepe volt abban, hogy az űrrepülőgépes javításra, az Atlantis 13 napig tartó, STS-125 jelű küldetésére végül mégis sor került. A politikust tréfásan, de találóan el is nevezték a „Hubble nagymamájának”. (Mikulski választókörzetében fekszik Baltimore, ahol az űrtávcsővel foglalkozó tudományos intézet is található.)

A tegnapig hét lakat alatt őrzött négy új kép egyikét a megjavított Advanced Camera for Surveys (ACS) műszerrel készítették az NGC 6217 horgas spirálgalaxisról.


Az NGC 6217-ről június 13-án és július 8-án készült ACS felvétel, ezek kombinálásával állt elő a fenti kép.

A kutatók a korábbiaknál jobb spektroszkópiai méréseket is végeztek, bár a színképek a lelkes nagyközönség számára kevésbé érdekesek. A három hónapig tartó műszer-beüzemelés kisebb zökkenőkkel folyt, de végül teljes sikerrel járt. Minden fedélzeti műszer és ellátóberendezés üzemképes. A 19 éves Hubble-űrtávcső készen áll a folytatásra!


Az 5 milliárd fényév távolságban levő Abell 37 galaxishalmaz, ahogyan a felújított ACS látta.


A Hubble-űrtávcső egy vadonatúj csillagászati műszere, a Wide Field Camera-3 (WFC-3) készítette ezt a képet a híres Stephan-galaxisötösről.


Végül közelebbre, a saját galaxisunkba látogatunk, ugyancsak a WFC-3 segítségével. A negyedik képen egy látványos planetáris köd, a Pillangó-köd (NGC 6302) látható, a Hubble-felvételektől megszokott gyönyörű – bár hamis – színezéssel. (Képek: NASA / ESA / STScI)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023