Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

„Húsvéti tojás” a Hubble-űrtávcsőtől
(Rovat: Távoli világok kutatói - 2009.04.13 08:00.)

Az óriási méretű NGC 7049 egy népes galaxishalmaz legfényesebb tagja.

A Hubble-űrtávcső által vizsgált galaxis alakját tekintve átmenet az elliptikus és a spirálgalaxisok között. A déli égbolton, a nem túl feltűnő Hindu (Indus) csillagkép irányában látszik. A galaxishalmazok legfényesebb tagjai egyben a legnagyobb tömegűek és legidősebb korúak is. Ezért jó célpontok a gömbhalmazok kutatói számára. A gömbhalmazok ugyanis idős, gravitációsan kötött, több százezernyi csillagból álló csoportosulások, amelyekből jócskán láthatunk az NGC 7049 halójában is. A halo a galaxist körülvevő, halványan derengő, nagyjából gömbszimmetrikus képződmény. Az alábbi képen benne szétszórva látható fénylő pontok a gömbhalmazok. Minden bizonnyal ezekben a gömbhalmazokban vannak azok a csillagok is, amelyek először gyulladtak be ebben a galaxisban.


Az NGC 7049 galaxis a Hubble ACS (Advanced Camera for Surveys) műszerének felvételén. (Kép: NASA / ESA / W. Harris - McMaster Univ., Ontario, Canada)

A kép közepén kivehető, gyűrűt formáló látványos sötét sávok a galaxisban levő csillagközi portól származnak. A por elnyeli a háttérben levő csillagok fényét, ami így nem jut el hozzánk.

Az NGC 7049 különlegessége, hogy a más hasonló halmazokban található társaihoz képest sokkal kevesebb gömbhalmazt tartalmaz. A kutatók következtetéseket igyekeznek levonni arról, hogy hogyan befolyásolta a környezet a galaxisok kialakulását a korai világegyetemben.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024