Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Kevés a remény a holdi vízre
(Rovat: Távoli világok kutatói - 2008.10.26 15:50.)

A japán Kaguya űrszonda friss mérései alapján sem valószínű, hogy a Hold déli pólusánál jelentős mennyiségű fagyott víz volna.

A pólus közelében levő Shackleton-kráter egyes részei állandó árnyékban vannak. Ezért egy ideje tartja magát az a feltételezés, hogy ott jégkészletek lehetnek, amelyeket akár a Holdon később létesítendő kutatótelepek is felhasználhatnának például ivóvíz vagy rakéta-hajtóanyag előállítására. Nincs ilyen szerencsénk – állítja a Science magazinban megjelenő cikkében egy japán vezetésű kutatócsoport.

A NASA 1998-99-es Lunar Prospector szondája az átlagosnál több hidrogéntől származó jeleket detektált ezen a környéken. Az eredményeket akkor úgy értelmezték, hogy a hidrogén vízmolekulákban megkötve lehet jelen a felszínen. Egyes kutatók az 1994-ben indult amerikai Clementine szonda adataiból is vízjégre utaló jeleket véltek kiolvasni. Később földi radarmérések alapján inkább sziklás, mint jeges felszíni összetételre következtettek. A Shackleton-kráter új képei, amelyeket a japán Kaguya (SELENE) készített, az utóbbi elképzelést támasztják alá: nincs jég a felszínen.


A 10,5 km átmérőjű Shackleton-kráter belső faláról szórt napfény és a megfelelő képjavító eljárás, no meg a Kaguya érzékeny, 10 m-es felbontású kamerája feltárta a belső részeket. A még soha nem látott kráterbelsőben kisebb krátereket és két talajcsuszamlást fedeztek fel - de vízjégre utaló jeleket nem. (Kép: J. Haruyama et al. / JAXA / Science)

A japán szonda méréseit akkor végezték, amikor a kráter belső falának tetejéről elegendő szórt napfény jutott a mélyebb részekre ahhoz, hogy legbelül ne legyen teljes a sötétség. Az adatok szerint a hőmérséklet legfeljebb -183 °C, vagyis elég alacsony a jég fennmaradásához. A képeken ugyanakkor nem találtak olyan fényes foltokat, amelyek a felszínen levő, tiszta fagyott vízre utalnának. Ez azt is jelentheti, hogy egyáltalán nincs ott semmiféle jég. Esetleg előfordulhat, hogy egy kevés vízjég a holdfelszíni por anyagával keveredik, de semmiképp nem lehet nagy mennyiségről beszélni.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024