Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

MEGFEJTÉS: Az Uránusz gyermekei
(Rovat: Távoli világok kutatói, A hét képe - 2008.07.12 10:20.)

Oberon, Titania, Ariel, Umbriel, Miranda, más Shakespeare-hősök - ezek mind az Uránusz holdjainak nevei. De mi a neve mostani jutalomkönyvünk nyertesének?

André Brahic A Nap gyermekei című könyvéért indított rejtvénypályázatunk második kérdése az Uránusz bolygó környezetébe vezetett bennünket. Kalauzunk egy, a Hubble-űrtávcső NICMOS kamerája által még 1997-ben készített kép volt. De az nem tartalmazott minden olyan információt, amire kíváncsiak voltunk!


(Kép: NASA)

Az Oberon és a Titania a két legnagyobb hold. Elsőnek ezeket látták meg, 1787-ben, méghozzá William Herschel, a bolygó 1781-es felfedezője. William Lassell fedezte fel az következő két holdat (Ariel és Umbriel), 1851-ben. Még közel egy évszázad telt el, amíg ötödik holdként megtalálta a Mirandát Gerard Kuiper (1948). A „csapat” létszáma nem is bővült addig, amíg az amerikai Voyager-2 űrszonda 1986-ban el nem érte a bolygó környezetét. További tíz holdat talált ott, 26 km és 154 km közötti átmérőkkel. Nevük: Juliet, Puck, Cordelia, Ophelia, Bianca, Desdemona, Portia, Rosalind, Cressida és Belinda. Azóta a Hubble-űrtávcső és az egyre érzékenyebb földi teleszkópok segítségével a csillagászok már 27 holdat ismernek a Naprendszer hetedik bolygója körül. (Közülük többet utólag a Voyager-2 képeinek újbóli, utólagos átvizsgálása után azokon is megtaláltak.)

A Naprendszer bolygóinak „gyermekeit”, vagyis a körülöttük keringő holdakat általában mitológiai hősökről nevezték el. Nem így az Uránuszéit, amelyeknek többsége William Shakespeare színdarabjainak hőseiről, néhányuk pedig Alexander Pope egyik művében szereplő figurákról kapta a nevét.

A legbelső nagy hold, a Miranda pályáján belül, a gyűrűkön kívül keringő számos kis kísérő állandóan perturbálja egymás pályáját. A rendszer viselkedése kaotikus és instabil, ami csillagászati időskálán mérve igen rövid idő alatt ütközésekhez vezethet. A Voyager-2 által megfigyelt belső holdak anyaga általában félig vízjégből áll. A legkülső, az Oberon pályáján túl keringő holdak összetétele ismeretlen. Ez utóbbiak minden bizonnyal a bolygó gravitációs tere által befogott kisbolygók.

Összesen 23 helyes (és néhány hiányos vagy téves) megfejtés érkezett. A jó választ – tehát az öt „régi nagy” Uránusz-hold, valamint Shakespeare nevét – beküldők közül kisorsolt szerencsés játékosunk, Szászi Zoltán a Typotex Kiadó jóvoltából A Nap gyermekei című kötet egy példányát kapja jutalmul. Nyereményéhez gratulálunk!

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023