Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

MEGFEJTÉS: A Nap gyermekei
(Rovat: Távoli világok kutatói, A hét képe - 2008.06.28 08:27.)

A Neptunusz gyűrűiről először a Voyager-2 készített felvételeket, amikor 1989-ben elhaladt a bolygó közelében. Megtudhatjuk azt is, hogy ki nyerte a jutalomkönyvet.

André Brahic A Nap gyermekei című könyvéért indított rejtvénypályázatunk első kérdése kapcsán egy olyan bolygó környezetébe látogattunk el, amely mostanában ritkábban szerepel az űrkutatási híradásokban. A Neptunusz gyűrűjének létezését – bár korábban földi mérésekből is következtettek rá – minden kétséget kizáróan először űrszondás felvételek alapján erősítették meg. Ez az űrszonda az amerikai Voyager-2 volt.


(Kép: NASA)

A (talán részleges) gyűrűkre utaló első jelek az 1980-as évek közepén merültek fel, amikor a Földről okkultációs méréseket végeztek. Ilyenkor a Neptunusz korongja épp kitakarta egy távoli, véletlenül pont abban az irányban látszó csillag fényét. A bolygó árnyékának elhaladása előtt és után további apró fényességcsökkenést észleltek, aminek alapján gyűrűket gyanítottak az óriásbolygó körül. 1989-ben a Voyager-2 egyértelműen el tudta dönteni a kérdést: nem is egy halvány gyűrűt talált. A legkülső, Adams-gyűrű három feltűnő fényes ívet is tartalmaz, amelyeknek külön nevet is adtak: Szabadság, Egyenlőség és Testvériség (a képen ez a sorrend alulról felfelé haladva). Egy negyedik, kevésbé látványos ív (Bátorság) a Szabadság előtt lenne látható, de erről a képről lemaradt. A feltűnő ívek létét nehéz megmagyarázni, mivel az égi mechanika törvényei szerint ezeknek igen hamar egyenletesen el kellene oszlani egy homogén gyűrűbe a pálya mentén. A gyűrű közelében, a belső részen keringő Galatea hold gravitációs hatásának tulajdonítják, hogy az ívek stabilan fennmaradhatnak.

A Voyager kamerája további gyűrűket is lefényképezett. A keskeny Adams-gyűrűn (63 ezer km-re a Neptunusz középpontjától) belül van a Leverrier-gyűrű (53 ezer km) és a széles, halvány Galle-gyűrű (42 ezer km). A Leverrier-gyűrű halvány, kifelé mutató kiterjesztése Lassell után kapta a nevét. Ezt az 57 ezer km-re levő Arago-gyűrű határolja. (A nevek ismerősek lehetnek azok számára, akik olvastak már a Neptunusz bolygó felfedezésének történetéről.)

Összesen egy tucatnyi helyes, és néhány hiányos, valamint téves választ is kaptunk. Köszönjük olvasóink aktivitását! A helyes megfejtést – tehát a bolygó és az űrszonda nevét, az elrepülés évét, és legalább három gyűrű vagy ív elnevezését – beküldők közül kisorsolt szerencsés játékosunk, Pálffy Richárd a Typotex Kiadó jóvoltából A Nap gyermekei című kötet egy példányát kapja jutalmul. Nyereményéhez gratulálunk!

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024