Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

REJTVÉNY: Ami az ősrobbanásból maradt
(Rovat: Távoli világok kutatói, A hét képe - 2008.05.08 10:02.)

Hamarosan indul egy űreszköz, amely tovább finomítja majd a mikrohullámú háttérsugárzásról eddig szerzett ismereteinket. Rejtvényünk megfejtői közül ismét valaki megnyerheti a Typotex Kiadó könyvét.

Az 1965-ben felfedezett kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás segítségével bepillanthatunk a világegyetem múltjába, egészen addig az időszakig visszatekintve, amikor az univerzum tágulása során átlátszóvá vált az elektromágneses sugárzásra. A háttérsugárzás felfedezését 1978-ban, lényeges tulajdonságainak felismerését 2006-ban honorálták fizikai Nobel-díjjal. Kutatásában az űreszközök is meghatározó szerepet kaptak, például a COBE és a WMAP révén.

Timothy Ferris A világmindenség című kötetének A világegyetem nagyléptékű szerkezete fejezetében így ír a mikrohullámú háttérsugázás kutatásáról: „A kutatók serényen és a lehető legaprólékosabban vizsgálják a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzást. Kutatóballonokat bocsátottak fel nagy magasságba az Antarktisz jeges síkságairól, mivel száraz, nyugodt légköre kedvez a mikrohullámú csillagászatnak. (...) Nemrégiben hagyta jóvá az Európai Űrkutatási Ügynökség (ESA) egy (...) sokkal érzékenyebb (...) műhold 2004-ben történő felbocsátását: ennek az lesz a feladata, hogy még aprólékosabban térképezze fel a zavarhelyeket.”

Nos, ha olvasóinknak most kedvük támadna a 2004-es űrkutatási híreket átnézni ezután a bizonyos műhold után kutatva, ne tegyék. A könyv ugyanis még az ezredforduló környékén íródott, s az űrprogramoknak szinte természetes velejárója a sokszor akár több évig is halasztódó indítás. A szóban forgó „műhold” – nevezzük inkább űreszköznek – sem startolt még, felbocsátása épp idén őszre várható.


Tájékozott olvasóinknak nyilván sejtik már, hogy melyik európai űrcsillagászati programról van szó. Elsőként arra kérjük a választ, hogy mi a neve a 2008-ban felbocsátandó űrszköznek? Hogy egy kicsit mégis nehezebb legyen a rejtvény, azt is szeretnénk megtudni, hogy mi volt a program korábbi, eredeti elnevezése? A megfejtéseket a cikk alján látható űrlap kitöltésével kérjük beküldeni. A válaszok beérkezésének határideje 2008. május 16. (péntek) éjfél. A helyes megfejtők között a Typotex Kiadó jóvoltából Timothy Ferris A világmindenség. Mai kozmológiai elméletek című kötetének egy példányát sorsoljuk ki.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023