Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Mi várható 2008-ban? (1. rész)
(Rovat: Távoli világok kutatói - 2008.01.01 10:25.)

Immár hagyomány, hogy az új év első napjaiban felsorolunk néhány, az elkövetkező esztendőre várható érdekes űrkutatási eseményt. Kezdjük az automata űreszközökkel!

Az itt megadott időpontok a most érvényes előrejelzéseket tükrözik. Az űrprogramok természetéből adódóan ezek nem mindig teljesülnek pontosan, hiszen késések, műszaki, pénzügyi vagy politikai jellegű problémák mindig közbeszólhatnak. Erre a legjobb példa, hogy az alább felsorolt indítások közül néhányat már tavaly (sőt egyet már 2006-ra is!) beharangoztunk...

A bolygókutatás első jeles – és aznap biztosan meg is történő – eseménye január 14-én a már úton levő amerikai MESSENGER űrszonda első elrepülése a Merkúr mellett. A második közelségre október 6-án kerül sor. Szintén biztosra vehető, hogy az európai Rosetta üstököskutató űrszonda szeptember 5-én jut a 2867 Steins kisbolygó közelébe. A Phoenix május 26-án landol a Mars felszínén. A Plútó felé igyekvő, szintén amerikai New Horizons június elején éri el a Szaturnusz pályájának megfelelő távolságot.


Így szállhat le a Phoenix a Marson, magas északi szélességen. (Kép: NASA/C. Waste)

A Hold kutatásában az elmúlt év – a japán és a kínai szonda révén – jelentős előretörést hozott. A lendület valószínűleg 2008-ban sem törik meg: az indiai Csándráján-1 áprilisban indulhat PSLV hordozórakétával. Az amerikaiak a Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) startját október végére tervezik, Atlas-5 rakétával. Az LRO fő céljai: biztonságos majdani leszállóhelyek felkutatása, a lehetséges nyersanyagok felbecsülése, a sugárzási környezet felmérése és új műszaki megoldások kipróbálása.


A Lunar Reconnaissance Orbiter a Hold körül kering. (Fantáziakép: NASA)

A bevezetőben említett „nótórius késő” a Föld gravitációs terét feltérképező európai GOCE (Gravity Field and Steady-State Ocean Circulation Explorer). Most 2008. májusi startdátum szerepel a pontos és nagyfelbontású geoid meghatározását célzó műhold neve mellett.

A gammacsillagászok régen várt űrobszervatóriuma, az amerikai GLAST (Gamma-ray Large Area Space Telescope) talán májusban indulhat Delta-2 rakétával. (Erről is olvashattak már a tavalyi előrejelzésben.) Jelentős űrcsillagászati eszközöket indít az ESA július végén: az Ariane-5 rakétán egyszerre emelkedik a magasba a Planck és a Herschel. Az előbbi a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzást kutatja, az utóbbi infravörös csillagászati megfigyeléseket végez. Mindkét szonda a Nap-Föld rendszer külső Lagrange-féle librációs pontja közelében áll majd Nap körüli pályára. A Herschel előkészítésén magyar csillagászok is dolgoznak.


Fantáziakép a Herschelről. (Kép: ESA/AOES Medialab)

Természetesen számos távközlési, navigációs, távérzékelési, és más, az űrkutatás mindennapi alkalmazásait segítő mesterséges hold is indul 2008-ban is. Ezekről az eseményekről továbbra is igyekszünk rendszeresen beszámolni.

(Cikkünk második részében a 2008-ra tervezett emberes űrrepülésekkel foglalkozunk majd.)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024