Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Rendben halad a Dawn tesztelése
(Rovat: Távoli világok kutatói, Amerika és az űrcsillagászat - 2007.01.29 11:45.)

A kisbolygó-kutató amerikai Dawn tesztelése megfelelően halad, így egyelőre nincs akadálya, hogy az űrszondát 2007. június 20-án útnak indítsák.


A Dawn űrszonda - elsőként az űrkutatás történetében, a Földdel nem számolva - két égitest körül is pályára áll

A Dawn (Hajnal) űrszondát a tervek szerint 2007. június 20-án indítják Cape Canaveralről, Floridából. November folyamán az akusztikus teszteket végezték sikerrel el, a legutóbb pedig az egyes tengelyekre a vibrációs teszteket hajtották végre. A hő- és vákumtesztekre január folyamán kerül sor a Naval Research Laboratoryban (Tengerészeti Laboratórium).


A Dawn végszerelése

A vákuumkamrába tett űrszondán ezen tesztek során próbálják ki az adattovábbítást is és az egyéb alrendszereket. Az egyes műszerek megbízható működését külön-külön már 2006 folyamán sikerrel ellenőrizték. Az ionhajtóművel meghajtott űrszonda várhatóan 2007 áprilisában érkezik Cape Canaveralre.


A Dawn utazása: Mars, Vesta, Ceres

Mint emlékezetes, 2006-ban törölték az űrszonda programját, de az általános tltakozást követően a NASA megtalálta a módját, hogy végül fedezni tudják az űrszonda fejlesztésének hátralévő költségeit. A Dawn 2009 márciusában a Mars mellett halad el, hogy a bolygó gravitációs lendítő hatását kihasználva, 2011 szeptemberében megérkezhessen a Vesta kisbolygóhoz, mely körül 2012 áprilisáig kering, s tanulmányozza az égitest felszínét. Ezt követően elhagyja a (4) Vesta környezetét, hogy a (1) Ceres törpebolygó felé vegye az irányt. Az 1801-ben felfedezett, közel gömbszimmetrikus Ceres körül 2015 februárjában áll pályára. Működését jelenleg 2015 júliusáig tervezik. (Összehasonlításképp, épp ekkortájt érkezik meg a Pluto törpebolygóhoz a New Horizons.)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021