Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Mars: valamit visz a ... víz?
(Rovat: Távoli világok kutatói, Űrszondák a Marsnál - 2006.12.06 20:49.)

A Mars Global Surveyor űrszonda felvételei alapján a NASA kutatói két helyet is találtak a bolygó felszínén, ahol feltételezik, hogy az elmúlt években rövid ideig víz folyhatott.

A hosszú évekig szolgáló, de nemrég valószínűleg végleg elvesztett Mars Global Surveyor (MGS) lehetővé tette, hogy a közelmúltban bekövetkezett változásokat ismerhessenek fel a Mars felszínén. A fantáziát a leginkább megmozgató, ma bejelentett felfedezés két völgyet érint, ahol az elmúlt évek alatt feltűnő, világos színű hordalék jelent meg. Az „ilyen volt – ilyen lett” képeket alább láthatjuk.A kutatók friss időszakos vízmosásokra gyanakszanak. A Marson az alacsony felszíni hőmérséklet és légnyomás mellett a víz nem maradhat folyékony halmazállapotban. A bolygón természetesen van mind vízjég, mind vízgőz. A feltételezések szerint a friss hordalékot a felszín alatt meglevő folyékony víz kitörései szállíthatták le a kráterfalakon. A világos színű, több száz méter hosszú nyomok alakja éppen olyan, mint amit a lefolyó, majd rövidesen megfagyó víztől várhatunk.

Az MGS kamerája (Mars Orbiter Camera, MOC) tízezerszámra fényképezett vízmosásnyomokat a vörös bolygón. Ezek zömmel 30° szélesség fölött találhatók. Közülük most kettőről derült ki, hogy nemrég folyhatott bennük valami. Kérdés, hogy a felszín alatt hogyan maradhat fenn a folyékony víz, illetve mennyire lehet ez általános jelenség a Marson? Újra felerősödhetnek az esetleges felszín alatti élettel kapcsolatos spekulációk. A válaszokat talán a jövő marsszondái adhatják meg...

Változások után kutatva a csoport talált még 20 új becsapódási krátert is a Mars felszínén. A MOC 1999-ben a bolygó 98%-át lefényképezte, 2006-ban ezt 30% erejéig sikerült megismételni. A 2 m-től 148 m-ig terjedő átmérőjű becsapódási nyomok alapján meg lehet becsülni az ilyen események gyakoriságát, és következtetni lehet a felszíni alakzatok korára.


(Képek: NASA/JPL/Malin Space Science Systems)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023