Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Eltűnt az MGS
(Rovat: Távoli világok kutatói - 2006.11.26 11:00.)

Mint arról két héttel korábban már beszámoltunk, az elmúlt hetekben a földi irányítók többször próbáltak kapcsolatba lépni a Mars Global Surveyor űrszondával. Úgy tűnik mindhiába, mert a vörös bolygó kutatását 1997-től új alapokra helyező űreszközt végleg elvesztették.

Lezárult egy korszak a vörös bolygó kutatásában. Az 1997-ben Mars körüli pályára állt Mars Global Surveyor (MGS) egyike az eddigi legsikeresebb bolygókutató űrszondáknak. Munkájának megkezdése után közel tíz évvel úgy fest, pályafutásának végéhez ért. Összeállításunkban felidézzük a legszebb képeket és legfontosabb felfedezéseket is.

Az amerikai űreszköz eredményekben bővelkedő küldetése nem volt problémamentes. Az első gond már a felbocsátás után jelentkezett: megsérült az egyik napelemtáblája, pontosabban az azt mozgató szerkezet. Bár a problémát sikerült orvosolni, az később ismét jelentkezett: a Mars körüli légköri fékezés alatt a gyenge napelemtábla visszahajlott, ami az egész programot veszélyeztette. A légköri fékezést ezért kisebb intenzitással folytatták, amely így egy évvel tovább tartott.

A teljes üzemelést 1999 áprilisában kezdte meg az űreszköz. Az eredeti tervek alapján ez két évig tartott volna, de a látványos sikerek miatt többször is meghosszabbították. Az MGS teljesítménye az elmúlt években a bolygóhoz érkezett újabb keringőegységek, sőt a felszínen dolgozó marsjárók munkája miatt sem halványult el. A hosszú operációs időszak miatt képes volt olyan változásokat kimutatni a felszínen, amelyeket folyamatos megfigyelés hiányában nem vettünk volna észre, de a légkörben is számtalan aktív, dinamikus folyamatot rögzítettek a műszerek.

Most azonban úgy fest, hogy a küldetés a végéhez érkezett - a régi sérülés november 2-án ismét kiújult. Amikor a szonda aznap a bolygó mögül előbukkant, problémát jelzett az egyik napelemtáblánál. A hibát orvosolandó egy földi parancs nyomán elkezdte a napelemeit a megfelelő irányba fordítani. A napelemtáblát mozgató motor azonban rosszul működött, ezért a szonda a tartalék motorra kapcsolt.

Ezután még üzemképes volt egy ideig, majd a Földről nézve ismét belépett a bolygó mögé. Ahogy azonban onnan újból kibukkant, már nem tudtak kapcsolatot teremteni vele. Három nappal később még fogtak egy gyenge jelet, de aztán teljesen elhallgatott. Az utolsó életjelben azt "üzente", hogy földi parancsra vár - ám nem sokkal később ez a jel is elhalt.

További részletek együttműködő partnerünknél, az ORIGÓ-nál (link a teljes cikkhez alul...)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024