Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Kortyolhatunk-e valaha marsi vizet?
(Rovat: Távoli világok kutatói - 2006.03.27 07:52.)

A marsi vízzel kapcsolatos fordulatos vita nem csillapodik. Ezúttal az Apollo program eredményei látszanak a tudósok segítségére sietni, igaz ezúttal a víz tagadóinak adva érveket.

„Teljesen véletlen volt, hogy megláttam egy pontosan olyan vízmosást, mint amilyenek a Mars patakmedrei” – mondta nemrég egy konferencián egy holdkutató, ahol eredményeit ismertette. Ezzel a kijelentésével viszont a marsi víz közelmúltbeli előfordulásában hívőknek alaposan feladta a leckét. Amerikai tudósok a holdfelszín változását, de azon belül is elsősorban a változásokat okozó folyamatokat igyekeznek feltérképezni. Ehhez nyersanyagként a különböző időkben repült holdszondák (Lunar Orbiter - 60-as évek, Clementine - 90-es évek) nagyfelbontású felszíni fotóit tanulmányozzák. Eközben született a véletlen felfedezés, amikor egy Lunar Orbiter- fotón a marsihoz megszólalásig hasonló apró, vízfolyásnak látszó medrek tűntek elő. De a Holdon bizonyítottan nincs víz.

A 17 kilométer átmérőjű Dawes holdkráteren látható medrek feltételezések szerint száraz földcsuszamlások, afféle porlavinák által keletkeztek, amikor egy kisebb meteor becsapódásakor megindult lefelé a lejtőn levő laza por. Mindazonáltal a marsi képződmények a földi vízfolyásokra is nagyban emlékeztetnek, azaz két lehetséges keletkezési okuk és referenciájuk is van. Tekintve, hogy a helyszíni vizsgálatok során csak az egykor – milliárd éve – jelen lévő víz nyomát sikerült kimutatni, jelenbeli vízét nem, a képi bizonyítékokkal mindenképen illik ezentúl csínján bánni és nem perdöntő bizonyítékként kezelni.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021