Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Törölték a Dawn szondát
(Rovat: Távoli világok kutatói - 2006.03.08 07:46.)

Bő egy hónappal ezelőtt írtunk arról, hogy a NASA-nál bizonytalanná vált a Dawn kisbolygókutató szonda idei indítása. Most kimondták rá a halálos ítéletet is...

Hónapokig tartó elemzés után született meg a Dawn számára kedvezőtlen döntés: a szondát nem fejezik be és nem indítják el a Ceres és a Vesta, a Naprendszer két nagyméretű kisbolygója felé. A döntés azért is különös, mert a programok ennyire késői fázisában az ilyesmi már nem szokás. (A Dawn esetén tavaly már megkezdődött az űreszköz végső összeszerelése is!)

A program leállításának elsődleges oka a pénzhiány: a röviden Bush-tervnek nevezett célok (az Űrállomás összeszerelésének befejezése, az űrrepülőgép-flotta nyugdíjazása és az új űrhajó, a CEV megépítése) felemésztik a NASA költségvetésének jelentős részét. A Dawn azzal vívta ki az illetékesek rosszallását, hogy túllépte az eredetileg rá szánt 371 millió dolláros költségvetési keretet. A projekt vezetői által becsült túlköltekezés 17 milló lett volna. Állítólag műszaki problémák is felmerültek, amelyek azonban nem voltak semmivel sem súlyosabbak, mint ami más bolygóközi szondák építése során szokásos.

A Dawn a NASA Discovery programjának kilencedik eleme lett volna, 2001-ben választották ki a versengő ötletek közül. Jelenleg még nem tudni, hogy a már megépült egységeit mire fogják tudni felhasználni... Az „olcsó”, jól meghatározott céllal készülő űreszközöket felvonultató Discovery program keretében most is fogadnak új javaslatokat. Ezeknél a start céldátuma 2013, a költségvetés felső határa 425 millió dollár. A következő Discovery-misszió a 2008 júniusára tervezett Kepler lesz, amellyel a Tejútrendszer közeli csillagai körül keringő, Föld méretű bolygókat szeretnének felfedezni.


Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023