Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Idén mégsem „virrad fel” a Hajnal
(Rovat: Távoli világok kutatói, Amerika és az űrcsillagászat - 2006.01.27 06:47.)

A NASA pénzügyi és technikai okokra hivatkozva el fogja halasztani a Ceres és a Vesta kisbolygók közeli tanulmányozására szánt Dawn szonda erre az évre tervezett startját.

Az év elején még mi is a 2006-os év egyik legfontosabb űrkutatási eseményeként harangoztuk be az akkor épp novemberre előre jelzett indításat. Most a Space.com úgy értesült, hogy az amerikai Dawn (magyarul: hajnal) kisbolygókutató űrszonda idén már biztosan nem indulhat útnak. Új startidőpontot egyelőre nem is jelöltek meg.

A Dawn kijelölt célpontja két kisbolygó: a legnagyobbak közé tartozó, de a feltételezések szerint más-más körülmények közt kialakult 1 Ceres és 4 Vesta. Ezek a Mars és a Jupiter pályája között húzódó övezetben keringenek a Nap körül. A megközelítés xenonnal működő ionhajtóműveken alapul, ezért tart hosszú ideig a küldetés: a Dawn 2012 körül ért volna a Vesta, majd 2016 körül a Ceres közelébe. Az elképzelések szerint néhány száz km-es magasságban hónapokat tölt a felszín fényképezésével, az összetétel mérésével, az égitestek alakjának, méretének, gravitációs terének a feltérképezésével.


Így tervezték a Dawn „menetrendjét”, még 2006. nyári indítással számolva. Most már biztosan késik a Vesta 2012-es és a Ceres 2016-os kutatása...

A Dawn projektet tavaly ősztől egy független bizottsággal világíttatta át az amerikai űrhivatal. A jelentés január végére készül el. Még akkor is, ha végül a NASA zöld utat ad a folytatáshoz, az indítás valószínűleg legalább egy évet késik. A NASA Discovery programjának keretében „olcsón” készülő Dawn eredeti 371 millió dolláros költségvetése mellé még 40 millióra lett volna szükség, ezért indult a vizsgálat.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023