Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Megnyílik a csillagászok számára a Szuzaku
(Rovat: Távoli világok kutatói, Űrcsillagászat Európában , Japán a világűrben - 2005.12.11 07:53.)

A legújabb röntgencsillagászati hold, a japán Szuzaku nemrég észlelési lehetőséget hirdetett a világ csillagászai számára. Eközben az első próbamegfigyelések eredményeiből is közzétettek néhányat.

A JAXA japán űrügynökség Szuzaku (Astro-E2) mesterséges holdja július 10-én startolt. Mint arról mi is tudósítottunk, egyik műszeréhez, a nagyfelbontású röntgen színképelemzőhöz (XRS) tartozó mikrokaloriméter sajnos használhatatlanná vált: nem sokkal az indítás után elillant a detektor hűtésére szolgáló folyékony hélium. A többi berendezés – a röngenteleszkópok, a képalkotó spektrométer (XIS) és a nagy energiájú (kemény) röntgensugarakat detektáló berendezés (HXD) – azonban rendben üzemel. Ezek adott időpontban az égbolt ugyanazon részét tudják tanulmányozni.

November közepén hirdették meg az első nyílt pályázatot az űrtávcső kutatóidejének egy részére. A beadási határidő január 7. Az űrügynökségek közötti együttműködésnek köszönhetően az európai kutatók az ESA-hoz, az amerikaiak a NASA-hoz adhatják be javaslataikat. A világ többi részéből jövő ötleteket a JAXA kezeli. A rangsorolással március végéig végeznek, utána kezdődhetnek a nemzetközi csillagászati megfigyelések.

A Szuzaku projekt résztvevői eddig sem tétlenkedtek: mostanáig ötvennél is több égitestet figyeltek meg, hogy ellenőrizzék a fedélzeti berendezések működőképességét. A célpontok között szerepeltek közeli csillagok, szupernóva-maradványok, távoli aktív galaxismagok, galaxishalmazok. Példaképpen néhány eredményt – sőt a hozzájuk tartozó kalibrált adatokat és a feldolgozáshoz használható szoftvert is – nyilvánosságra hoztak, hogy demonstrálják az új röntgenhold képességeit.

A „színesebb” kezdeti eredmények (vagyis nem a spektrumok, hanem a képek) közül mi az η (éta) Carinae-ről, egy hatalmas (kb. 100 naptömegnyi), a déli égbolton fénylő csillagról készült egyik röntgenfelvételt mutatjuk be.


Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021