Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Csak két giroszkóppal üzemel a Hubble
(Rovat: Távoli világok kutatói, Űrcsillagászat Európában - 2005.09.04 15:14.)

A Hubble Űrtávcső (HST) helyzetét stabilizáló három giroszkóp egyikét leállították. A „tartalékos” üzemmódtól az űrteleszkóp szolgálati idejének növekedését remélik.

Jelenleg négy működőképes giroszkóp van a fedélzeten, ebből három dolgozott eddig. Ezek egyikének kikapcsolása a berendezés élettartamát meghosszabbíthatja. Így ha minden jól megy, a HST tudományos megfigyeléseit mintegy nyolc hónappal, 2008 közepéig ki lehet tolni. Ez azért különösen fontos, mert szinte kizárt, hogy valaha is újabb javító expedíció keresse fel az űrteleszkópot – ennek során kellett volna giroszkópokat, akkumulátorokat és egyes tudományos műszereket cseréni.


A giroszkópok a Hubble bonyolult helyzetstabilizáló rendszerének részei. A tudományos megfigyelések alatt természetesen a távcsövet nagyon pontosan a célon kell tartani, hogy a megfigyelt égi objektumok képe éles maradjon. A rendszert eredetileg három giroszkóppal tervezték, amelyek valójában három térbeli tengely körül forgó pörgettyűk. Új korában a HST-n hat giroszkóp volt: három tartalék arra az esetre, ha az először üzembe állított szerkezetek felmondanák a szolgálatot.

A NASA és az Űrtávcső Tudományos Intézet (STScI) munkatársai most kidolgoztak egy olyan eljárást, amelyben a harmadik térbeli tengely körüli elfordulás kompenzálásához a csillagérzékelő rendszer szolgáltat adatokat. A két giroszkópos rendszer semmit sem von le a megfigyelések értékéből – állítják a tesztelés után a szakemberek.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024