Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Az első kráterek és vulkanizmus a Titanon
(Rovat: Távoli világok kutatói, Cassini - 2005.02.28 16:49.)

A Szaturnusz körül keringő Cassini-űrszonda harmadszor közelítette meg a bolygó óriásholdját, a Titant. A képeken az első ismert kráterek, továbbá jégvulkanizmusra utaló alakzatok láthatók.

A Huygens január 14-i bravúros landolása a Titanon csupán az óriáshold izgalmas felderítésének kezdetét jelentette. A Cassini-űrszonda 2005. február 15-én harmadik alkalommal száguldott el nagyon közel, a felszíntől mindössze 1577 kilométeres távolságban a hold mellett. A Titannal kapcsolatos minden új adat rendkívüli meglepetéseket tartogat: a Cassini-űrszonda ez alkalommal kusza felszíni alakzatokat és két hatalmas krátert fedezett fel.

Az egyik legizgalmasabb eredmény az aktív felszínformáló folyamatokkal kapcsolatos. Már a Cassini első, 2004. október 26-i közelrepülése, valamint a Huygens leszállása során is sikerült vulkanizmusra utaló adatokat szerezni. A Cassini új felvételein a földi bazaltos lávafolyásokhoz hasonló alakzatokat lehet megfigyelni, ahol folyékony halmazállapotú anyag törhet a felszínre.

A Naprendszer külső, fagyos vidékein azonban nem a szilikátos kőzetolvadék (láva), hanem képlékeny állagú illóanyagok és a víz szolgálhatnak a vulkanizmus alapanyagául - ezt a folyamatot nevezik kriovulkanizmusnak ("fagyvulkanizmus"). A Cassini legújabb eredményei szerint a Titanon az ammónia (NH3) lehet a vulkanikus folyamatok egyik fő alapanyaga.

További részletek és fotók együttműködő partnerünk - az ORIGO WEB-Magazin - TUDOMÁNY Rovatában (link alul).

Forrás: origo.hu

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023