Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Swift első eredményei
(Rovat: Távoli világok kutatói, Űrcsillagászat Európában - 2005.01.11 14:18.)

A NASA gammakitörés-kutató és nagyenergiájú csillagászati mesterséges holdja november végén indult, s azóta megszülettek az első eredményei illetve képei.

Az amerikai csillagászati mesterséges holddal eddig minden rendben halad. A Swift az első gamma-kitörést december 17-én, nem sokkal a műszerek bekapcsolása után, még a detektorok kalibrása közben észlelte. Két napra rá mindjárt újabb hármat is talált, majd december 20-án egy következőt: rövidesen beindulhat a "nagyüzem". A kitörésekre vadászó műszer (BAT) látómezeje egy adott pillanatban az égbolt egyheted részét fedi le. Amint észrevesz egy kitörést, azonnal riasztja a földi teleszkópokat, hogy a csillagászok minél több adatot gyűjthessenek össze e rövid életű jelenségekről. Egy percen belül maga is a célpontra áll, amelyet az ultraibolya/optikai és röntgentartományban működő másik két távcsövével figyelni kezd.

Szintén december vége felé elkészült a fedélzeti röntgentávcső (XRT) első képe is. A műszert próbaképpen először az égbolt fényes röntgenforrása, az egy 1680-as csillagrobbanás nyomán keletkezett Cassiopeia A szupernóva-maradvány felé irányították. A képen a különböző színek különböző energiájú röntgensugárzást jelképeznek (az energia növekvő sorrendjében piros, zöld és kék).

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024