Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

30 év után űrszonda indult a Merkúrhoz
(Rovat: Távoli világok kutatói, A Nap és bolygótestvéreink - 2004.08.03 16:12.)

Augusztus 3-án hajnalban elindult a NASA Messenger űrszondája a Naprendszer legbelső bolygójához, a Merkúrhoz. 30 éve ez lesz az első látogatás az égitestnél.

A Messenger feladata a Merkúr teljes feltérképezése, amely jelen pillanatban a legkevésbé ismert kőzetbolygó. Egyetlen űrszonda sem merészkedett a most tervezetthez hasonló közelségbe a Naprendszer kráterekkel borított, légkör és hold nélküli planétájához.

Az űrszonda egy Delta-2 hordozórakéta orrkúpjában startolt a floridai Kennedy-űrközpontból, 2004. augusztus 3-án hazai idő szerint 8 óra 16 perckor. A célpont elérése meglepően hosszú időt vesz igénybe, mivel a Merkúrhoz nem lehet egy "nyílegyenes" pályát kijelölni, ha a bolygó körüli pályára állás a cél. Az űrszonda az első három alkalommal csak megközelíti a Merkúrt (2008-ban kétszer és 2009-ben), végül 2011 márciusában pályára áll és egy éven át kering majd körülötte.

A Messenger csupán a második olyan űrszonda, amit a Merkúrhoz küldenek. Az első a Mariner-10 volt, amely 1974-75-ben háromszor közelítette meg a bolygót, de felszínének csak felét tudta megfigyelni.

A teljes cikk az [origo] oldalain (elérhető az alábbi linken) olvasható.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021