Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Elindult a GALEX!
(Rovat: Távoli világok kutatói, Kis űreszközök nagy szerepe - 2003.04.28 18:16.)

A tervekkel teljesen összhangban zajlott a GALEX űrcsillagászati műhold indítása. A rakétát hordozó repülőgép helyi időben reggel 07:03-kor szállt fel a Cape Canaveral Légitámaszpontról.

A csillagok és galaxisok fejlődését mintegy két évig kutató amerikai GALEX műholdat egy Pegasus XL hordozórakétára szereltek, majd a rakétát egy L-1011 típusú, és Stargazer hívójelű repülőgépre szerelték. A Stargazer a felszállás után mintegy 160 km-re távolodott el a floridai partoktól, majd az Atlanti-óceán felett mintegy 11 km magasan repülve, szinte pontosan 8 órakor (helyi időben) leoldotta a hasa alá függesztett rakétát.


A rakéta beindult, emelkedni kezdett, majd 11 perccel később 29 fok hajlásszögű, és mintegy 700 km magas pályára állította a műholdat. A következő néhány nap természetesen még kritikus, hisz ki kell nyitni a távcsőt védő ajtót, be kell indítani a tudományos berendezéseket, majd egy sor tesztet kell elvégeszni. Ha minden a tervek szerint halad, akkor a 71,6 millió dollár értékű űreszköz 28 hónapig fog működni, és sokat segíthet a csillagok és galaxisok fejlődésének megértésében. A GALEX főműszere egy fél méter átmérőjű ultraibolya távcső.


A mindössze 1,8 méter magas GALEX egészen kis űrtávcsőnek tűnik, ha a szakterület "óriásaival" (Hubble Space Telescope, Chandra, SIRTF) hasonlítjuk össze, ám ennek ellenére jelentős áttörést várnak tőle.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023