Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Apollo-évfordulós amerikai bélyegek
(Rovat: Szárnyaló képzelet, Az Apollo holdprogram - 2019.04.08 07:15.)

Az Egyesült Államok Postaszolgálata természetesen megemlékezik majd az Apollo-11 holdraszállásának közelgő 50. évfordulójáról.

Nemrég, március 20-án bemutatták a kiadás előtt álló új bélyegpár grafikáját is. A bélyegkibocsátás pontos dátumát egyelőre nem közölték. Az mindenesetre biztos, hogy az egyik címleten egy ikonikus fényképet reprodukálnak, amely fél évszázaddal ezelőtt a Hold felszínén készült. Rajta Buzz Aldrin (pontosabban a testét beborító szkafander) látható, sisakján pedig a fotós, Neil Armstrong alakja tükröződik. A másik bélyegképhez a Hold fényképét használták fel, amelyet egy amatőrcsillagász, az alabamai Huntsville-ben élő Gregory Revera készített az égitestről. Az Apollo-11 leszállóhelyét egy sárga pöttyel jelölte meg a bélyegeket tervező grafikusművész, Antonio Alcalá.


Az Egyesült Államok Postaszolgálata (United States Postal Service, USPS), illetve jogelődje (U.S. Post Office Department) természetesen nem most először adózik az Apollo-11 emlékének.

Az első amerikai bélyegkiadás egy 10 centes címlet volt, feliratával az első emberre utalva a Holdon. 1969. szeptember 9-én került forgalomba, nem egészen két hónappal azután, hogy Armstong, Aldrin és harmadik társuk, Michael Collins sikeresen visszatért a Földre. A bélyeg nyomómintája egyébként eljutott a Holdig és vissza az Apollo-11 fedélzetén. A bélyeg tervezője Paul Calle volt.

Két évtizeddel később a 2 dollár 40 centes névértékű bélyeg rajzán Armstrong és Aldrin kitűzik az amerikai zászlót a Holdon. A kiadás napja 1989. július 20. volt, a grafikus pedig nem más, mint a 20 évvel korábbi bélyeg tervezőjének fia, Chris Calle.


A két Calle aztán közösen készítette a 25. évfordulós bélyegpárt, egy 29 centes és egy 9,95 dolláros címletet. Ezek 1994. július 20-án jelentek meg, rajtuk az amerikai zászló előtt tisztelgő űrhajósokkal.

Utoljára a 30 éves évfordulót köszöntötte az amerikai posta alkalmi bélyegkiadással, a 20. század nagy eseményeiről megemlékező sorozat részeként. A 33 centes címlet, amelynek felirata arra utal, hogy ember járt a Holdon, egy lábnyomot ábrázol a holdporban. Az 1960-as évtized eseményeire emlékező többi címlettel együtt, 1999. szeptember 17-én került forgalomba.

Világszerte természetesen se szeri, se száma az Apollo-11 tiszteletére kiadott emlékbélyegeknek. Tíz évvel ezelőtt, a 40 éves évforduló alkalmából magunk is bemutattunk közülük néhányat. Az idei 50 éves évforduló is nyilván jó alkalom lesz az újabb kiadásokra.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024