Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Ezerhatszáz népszerűsítő rendezvény
(Rovat: Szárnyaló képzelet, Űrpolitika - 2015.06.27 08:15.)

A Világűrhét célja, hogy szerte a világon minél több ember – főként fiatal – értesüljön az űrkutatás eredményeiről, tudatosuljon bennük, milyen hasznot hajt az űrtevékenység az emberiségnek.

Az ENSZ Világűrbizottság (COPUOS) minden év júniusában Bécsben tartja nyolcnapos ülését. Mint mindig, számos résztvevő ország idén is úgynevezett technikai előadásban számol be űrtevékenysége legújabb eredményeiről. A Bizottság idén júniusi ülésén az ENSZ Világűrhét eseményeit az egész világon koordináló World Space Week Association képviselője által elmondott előadás alapján mai cikkünkben az űrtevékenység népszerűsítésének ebbe a szegmensébe adunk bepillantást.

Az ENSZ Világűrhét (World Space Week) létrehozására még 1999 nyarán tett javaslatot a Bécsben ülésező UNISPACE III konferencia. A javaslat nyomán az ENSZ Közgyűlése még abban az évben Világűrhétté nyilvánította az október 4–10. közötti időszakot. Talán érdemes felidézni, hogy az eredeti ötlet egyetlen napról szólt (World Space Day, ami az ENSZ egyéb világnapjai mintájára talán űrkutatási világnap lehetett volna magyarul). A résztvevők négy dátumot javasoltak, április 12-ét, július 20-át, október 4-ét és október 10-ét. (Az első háromhoz nyilván nem szükséges magyarázatot fűzni, a negyedik viszont az ENSZ első, átfogó világűrjogi nemzetközi egyezménye, az úgynevezett Alapelvszerződés, az Outer Space Treaty 1967-es hatályba lépésének a napja.) Az első kettőt hamar elvetették, mondván, hogy azok túlságosan egy nemzethez kötődnek. Persze a harmadik is, a negyedik a laikusok körében viszont jóval kevésbé ismert, ezért – kihasználva a két időpont közelségét – az a kompromisszum született, hogy a kettő közötti időszak legyen a Világűrhét.


A 2014. évi Világűrhét alatt, illetve ahhoz kapcsolódóan a világ közel 80 országában mintegy 1600 népszerűsítő rendezvényt tartottak.

A Világűrhét célja az, hogy szerte a világon, a megadott időszakra koncentráltan, vagy legalább ahhoz kapcsolódóan az űrtevékenységet népszerűsítő rendezvényeket tartsanak. Évek óta egyre nagyobb sikerrel, mert amint az előadásból vett ábráinkon látható, az események valóban az egész világot lefedik. Emellett örvendetes, hogy az elmúlt két évben már jóval ezer fölé emelkedett a rendezvények száma. Legalábbis azoké, amelyeket a Világűrhét szervezet nyilvántart. A valóságban minden bizonnyal számos olyan rendezvényt is tartanak, amelyek ilyen vagy olyan okból nem szerepelnek a statisztikában.


Az rendezvények, események száma 2013-ban megkétszereződött az előző évihez képest, majd 2014-ben még ehhez képest is 12,5%-os növekedést sikerült elérni. Ugrásszerű volt a növekedés Nyugat-Európában.


Bangladesben hagyományosan minden évben hatalmas tömegeket mozgat meg az ottani Csillagászati Társaság a Világűrhét alkalmából.

A szervezet – az ENSZ-hez kapcsolódó szervezetek, tevékenységek mindegyikéhez hasonlóan – nagy hangsúlyt fektet a fejlődő országok segítésére, az ottani rendezvények támogatására, népszerűsítésére. Ugyanakkor egyre nagyobb közönséget sikerül elérni a közösségi médián keresztül. Bár az idei Világűrhétig még több hónap van hátra, a 2015. évi naptár már most 19 ország 34 eseményét tartalmazza.


A 2014. évi Világűrhét posztere az ENSZ hat hivatalos nyelvén. (Kép: World Space Week Association)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021