Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

ROMARS küldetés a „földi Marson”
(Rovat: Szárnyaló képzelet, Távoli világok kutatói - 2011.01.31 12:30.)

Megkezdődött a Mars Society Mars-küldetéseket szimuláló sivatagi bázisának 10. szezonja. A ROMARS elnevezésű, kéthetes szimulációban most teljes egészében román nemzetiségű legénység teljesített szolgálatot.

A Mars Society Amerikában, Utah államban működő sivatagi Mars-analóg kutatóállomása (Mars Desert Research Station, MDRS) az elmúlt években – mint ahogy arról már több híradásunkban beszámoltunk – magyar szakembereknek is otthona volt már a 10. éve tartó szimulációk sorozatában. A magyar nemzetiségű kutatócsoport a HUNGAROMARS küldetés keretében még 2008. áprilisban kapott lehetőséget arra, hogy a „Marsra utazzon, és felszíni kutatómunkát végezzen”. A legutóbb beköltöző 98. legénységet román nemzetiségű kutatók és szakemberek alkották, a hatfős legénység (három nő és három férfi) 2011. január 15-től 29-ig dolgozott a bázison és a környező, Marsot idéző sivatagi területen. (Érdekességként megemlítjük, hogy a csapat vezetője, Virgiliu Pop 2005-ben már „szerepelt” az Űrvilágban, méghozzá egy nem mindennapi téma kapcsán. Az akkori cikkre mutató hivatkozás megtalálható a lap alján. – A szerk.)

A sivatagban felépített lakóegység a jövőbeli valós küldetésekben is használandó lakómodulok egyik tesztmodulja is egyúttal. A belterében kialakított különböző kutató- és munkahelyek, valamint a lakórész alkalmasak arra, hogy a résztvevők megtanulják, hogyan kell majd élni és dolgozni egy másik bolygó felszínén. Az állomás központi része egy 8 méter átmérőjű, hengeres, belül kétszintes modul, ehhez kapcsolódnak az életfenntartó egységek és egy növényház. Az állomáson kívül a hosszú geológiai, ill. az élet nyomait vizsgáló kutatóutak gyorsabb megtételéhez négykerekű, egyszemélyes terepjárók állnak készenlétben, a lakóegységtől nem messze pedig az égitestek megfigyelésére is alkalmas csillagászati modul működik.


Az MDRS szimulációs bázis 2011. januárban. (Kép: Mars Society Crew97)

A Mars Society által szervezett programok az USA-ban, Utah államban, a sivatag közepén zajlanak, ugyanakkor honlapjukon megjelölték azt a helyet a Mars térképén, ahol a nonprofit társadalmi szervezet elképzelései szerint a „kutatóbázis működik”. Ez a hely akár arra is megfelelhet, hogy a jövőben induló első űrhajósok leszállási helye legyen.


A Mars térképén bejelölve a „Mars Society kutatóbázisa” (Kép: Mars Society)

A január közepétől indult ROMARS misszió fő szervezője a Román Űrügynökség (ROSA) volt, a csapat tagjai magasan képzett szakemberek, négyen közülük a ROSA kutatói. A 98. legénységről bővebben itt olvashatnak (angolul).

Legvégül következzen néhány, az elmúlt hónapban lezajlott 97. és 98. küldetés során készült felvétel.


ROMARS misszió: Roveres felderítés a felszínen. (Kép: Mars Society Crew98)


ROMARS misszió: A Marsot idéző panorámakép a sivatagban. (Kép: Mars Society Crew98)


A Mars-analóg geológiai kutatások további helyszíne a sivatagi bázistól néhány kilométerre. (Kép: Mars Society Crew98)


Naplemente a lakóegységből fotózva. (Kép: Mars Society Crew97)


A földi Mars-bázis csillagvizsgálója és a sivatagi éjszakai égbolt. (Kép: Mars Society Crew98)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024