Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Az orosz és az amerikai Télapó nyomában
(Rovat: Szárnyaló képzelet, Navigáció és térképészet - 2010.12.06 08:15.)

Az orosz GLONASSZ műholdas navigációs rendszer segítségével bárki értesülhet róla, hol jár éppen Gyed Maroz, a gyerekek kedvence. Santa Claus útja sem marad titokban.

Ahogy az orosz globális navigációs műholdrendszer, a GLONASSZ (az amerikai GPS megfelelője) halad a teljes kiépítettség felé, úgy jelennek meg egyre-másra az alkalmazásai, köztük a népszerűségét növelők is. (Sajnos épp tegnap érkezett a hír az egyszerre startolt három legújabb műhold elvesztéséről, így a teljes rendszerre még várni kell.) Idén is működik a Russian Navigation Technologies (RNT) vállalat először tavaly indított szolgáltatása, amelynek keretében folyamatosan közzéteszik, épp merre jár Télapó (más néven Fagyapó, oroszul: Gyed Maroz).


(Kép: RIA Novosztyi / Ruszlan Krivobok)

Az orosz Télapó november 18-án kezdi útját, hagyományosan Velikij Usztyug városából (Vologdai terület). Idén összesen 30 oroszországi várost keresett vagy keres még fel, Jakutszktól (november 21.) indulva egészen Szentpétervárig (december 30.). Eközben mindig magával viszi díszes botját. A 180 cm hosszú, 3 kg-os bot tetejébe építve egy GLONASSZ antenna és vevőberendezés található, ahonnan az apó mozgására vonatkozó információ az RNT internetes honlapjára jut. Ott természetesen más érdekességek, tudnivalók is elolvashatók – nem utolsó sorban a piacvezető orosz cég autókövető szolgáltatásának reklámja is. A mai kor gyermekei elektronikus levelet is írhatnak a Télapónak.

Kinek meglepő, kinek nem, de az orosz ötlet nem eredeti. Amerikában már jó ötven éve működik hasonló, pedig akkor természetesen navigációs műholdrendszerek még nem is léteztek (sőt műholdak sem). Igaz, az Északi-sarkról induló ajándékhozó, Santa Claus útvonalának követése egy véletlen folytán vált hagyománnyá, és mára már ugyancsak internetes formában zajlik. Történt, hogy 1955-ben egy újsághirdetés hibás telefonszámmal jelent meg. A gyerekek Santa Claust akarták hívni, de a vonal másik végén az amerikai légvédelmi parancsnokság (mai nevében – NORAD, North American Aerospace Defense Command – már az űr is benne van) jelentkezett. A téves hívások először nyilván bosszanthatták az akkori műveleti parancsnokot, Harry Shoup ezredest. Aztán meglátta az ebben rejlő lehetőséget. A NORAD azóta is közvetve népszerűsíti saját tevékenységét, s minden évben követi Santa Claus útját dél felé – a rendelkezésére álló modern technikákkal, úgy mint radarral, műholdas helymeghatározással, kamerákkal, vadászrepülőkkel.

Rénszarvasok húzta szánján december 24-én ebben az évben is útnak ered Santa, hogy bejárja a Földet. (A NORAD és a Google tavalyi videófilmje)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024