Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Film készül a Hubble-javításról
(Rovat: Szárnyaló képzelet - 2009.05.11 08:00.)

Térhatású IMAX kamerákat is magukkal visznek az Atlantis űrhajósai, hogy dokumentálják az egyik legösszetettebb űrrepülőgépes küldetést.

A kamerák a NASA, az IMAX Corporation és a Warner Bros. Pictures filmstúdió együttműködésével kerülnek az Atlantis űrrepülőgépre (STS-125). Mind az öt űrséta során működnek majd. Az űrhajósokat megtanították a kamerák használatára, amelyek közül egy az űrrepülőgép utaskabinjának külsején, az Atlantis rakterében lesz elhelyezve. A parancsnok és a pilóta lesz megbízva a filmezéssel, miközben társaik – egy időben egy-egy pár – a külső szerelési munkákon dolgoznak.


A Hubble 1990-es pályára állítása, az űrrepülőgéphez rögzített IMAX kamera felvételén. (Kép: NASA / Smithsonian / Lockheed)

Az IMAX képeiből és magának a Hubble-űrtávcsőnek a felvételeiből aztán Hubble 3D címmel film készül a javításról és az űrteleszkóp történetéről. A Warner Bros. első űrbeli produkcióját a tervek szerint 2010 tavaszán mutatják majd be. A térhatású moziélményt nyújtó IMAX rendszerrel először 2001-ben készítettek filmet a világűrben, a Nemzetközi Űrállomásról. A most készülő mű rendező-producere, Toni Myers szerint az IMAX 3-D film a tényleges űrutazás után következő második legnagyobb élmény, amelynek átélésével a nézők szinte úgy érezhetik, hogy maguk is ott voltak és részt vettek a javításban. A Hubble felvételei segítségével pedig akár 13 milliárd éves időutazást tehetnek, az univerzum legtávolabbi galaxisaiig.


Egy IMAX kamera és William Shepherd űrhajós az űrállomáson, még 2001 februárjában. (Kép: NASA)

Ha egyelőre nem is IMAX minőségben, de élőben élvezhetik az Atlantis startját, akik este figyelemmel kísérik a NASA TV közvetítését átvevő és magyarul kommentáló Polaris TV internetes adását. A küldetés a tervek szerint május 11-én, hétfőn este, magyar idő szerint 20 óra 01 perckor indul Floridából a Hubble-úrtávcső ötödik és utolsó nagyjavítására. A 11 napra tervezett repülésen a 7 fős személyzet 5 űrséta során részben kicseréli, részben kijavítja a Hubble meghibásodott rendszereit. Az űrtávcsőnek az űrállomásétól eltérő pályája miatt az indítás és a repülés menete eltér az eddigi közvetítésekben megszokottól. A NASA TV élő közvetítésének kommentálása mellett reményeink szerint alkalom nyílik az űrtávcső történetének bemutatására. Vendégek a Polaris TV virtuális stúdiójában Vizi Pál és Zsombok Gábor.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024