Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Küldje a nevét a Holdhoz
(Rovat: Szárnyaló képzelet, A Holdnál - 2008.05.04 05:00.)

Nem először, és bizonyára nem is utoljára adatik meg a lehetőség, hogy a Hold körül keringjünk – még ha csak „névlegesen” is. Most az amerikai Lunar Reconnaissance Orbiterre lehet jelentkezni.

A NASA június 27-éig fogadja a neveket a készülő Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) űrszonda alább megadott honlapján. Akik ilyen módon szeretnének csatlakozni a holdkutatás kalandjához, azok az adataik megadása után egy oklevelet is kinyomtathatnak, amely bizonyítja az adatbázisba kerülés tényét. Az összegyűjtött neveket egy mikrocsipre írják, azt pedig elhelyezik a Hold körüli pályára szánt űreszközön.


Így fest a névküldési képernyő.

Az LRO a tervek szerint 2008 végén startol, hogy megalapozza az amerikai űrhajósok 2020-ra remélt visszatérését a Holdra. Az űrszonda, fedélzetén 6 mérőműszerrel és egy technológiai kísérlettel, minden eddiginél részletesebb információkat gyűjt majd a Holdról. Többek közt szóba jöhető biztonságos leszállóhelyeket, felhasználható nyersanyagokat keres, feltérképezi a felszínt és vizsgálja a Hold sugárzási környezetét.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024