Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Naprendszer legmagasabb sziklaszirtje
(Rovat: Szárnyaló képzelet - 2007.07.29 07:30.)

Túlélnénk-e, ha a tetejéről leugranánk a 20 kilométernyi mélységbe? Lehetséges...

A kérdés: vajon hol található ez a sziklafal? Mielőtt a választ elárulnánk, elmondunk róla néhány információt. A Grand Canyonnál állítólag tízszer nagyobb mélységet először (és sokáig utoljára) a Voyager-2 felvételein látták, 1986 januárjában. Mivel akkor még nem volt Űrvilág, s a nap csillagászati képei között nemrég – minden különösebb alkalom vagy évforduló nélkül – bemutatták az alábbi felvételt, így ezt most mi is megtesszük:


(Kép: NASA)

A Verona Rupes nevű képződmény az Uránusz intenzív geológiai aktivitást mutató holdján, a Mirandán található. A cikk szerzői készségesen kiszámolták: a képzeletbeli bátor utazó, ha rászánná magát a mélybe ugrásra, 12 percig zuhanna a szirt tetejéről a mélybe. Ez a hold felszínén mérhető alacsony nehézségi gyorsulás miatt van így. A zuhanás végén a becsapódás sebessége kb. 200 km/óra lenne, ami megfelelő légzsákos védelemmel akár túl is élhető. Az óriási szirt keletkezésének, a Miranda kialakulásának pontos körülményei nem tisztázottak. Az elképzelések szerint becsapódásosok, illetve a hold kérgének mozgásai játszhattak benne szerepet.

Itt vége is lehetne az ismertetésnek, ha más – nem kevésbé hitelesnek tűnő – források nem azt állítanák, hogy a Verona Rupes csak kb. 5 km magas! Ez a vállakozó szellemű ugrók számára igencsak jó hír. (A szerkesztő számára kevésbé jó, mert előre borítékolhatja a korrekciót kérő vendégkönyvi bejegyzéseket...) Legyen a fizikát tanuló (vagy régebben tanult) olvasóink számára könnyű szünidei gyakorló feladat: mennyi ideig tartana a zuhanás a Mirandán 5 km magasságból, és mekkora lenne a végsebesség? (Tételezzük fel, hogy a 20 km-es zuhanásra vonatkozó fenti számítások helyesek.)

A megfejtéseket kérjük a vendégkönyvbe megírni, július 31-ig. A leggyorsabb helyes válaszért illik valami jutalmat is felajánlani: beküldője javasolhat egy űrkutatással kapcsolatos témát, aminek a közeljövőben cikket szenteljünk – vagy ha szeretne, akár maga is küldhet egy rövid írást, amit – ha jónak találunk – megjelentetünk az Űrvilágban!

Délutáni frissítés: Gondolkodni még lehet a feladványon, de a vendégkönyvbe a helyes megfejtés hamar megérkezett! Jutalma rövidesen egy a kínai űrkutatás terveivel foglalkozó cikk lesz.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021