Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Baktériumok a csillagközi térbe?
(Rovat: Szárnyaló képzelet, Amerika hordozórakétái - 2007.06.15 07:29.)

A Naprendszert elhagyó űrszondákat annak idején gondosan sterilizálták, nem úgy a hordozórakétáik utolsó fokazatát.

Márpedig ezek a STAR rakétafokozatok olyan pályán mozognak, amelyen idővel ugyancsak elhagyják majd bolygórendszerünket. Ilyeneket használtak a Voyager-1 és -2, a Pioneer-10 vagy legutóbb a New Horizons indításakor. Érdekes – bár kétségtelenül kevés gyakorlati következményt feltáró – eszmefuttatásra ad alkalmat az esetlegesen földi baktériumokat hordozó eszközök sorsa. A baktériumok például a programon dolgozó, a rakétákat megérintő technikusok kezéről, az általuk kilélegzett levegőből is odakerülhettek.

A végfokozatok pályájának megtervezésekor mindössze az volt a szempont, hogy véletlenül se csapódjanak a Naprendszer valamelyik bolygójába. Kérdés persze, hogy ezen baktériumok némelyike élhet-e még? A szakértők szerint erre nagy esély van. A hidegben minden valószínűség szerint „hibernált” állapotba kerülhettek. A Földön már több millió éves baktériumokat is sikerült újra életre kelteni. A kísérletek azt mutatják, hogy ezek az egyszerű organizmusok igen strapabírók. Tudományosan vitatott kérdés, hogy valójában mennyi időt bírhatnak ki az űreszközök potyautasai. Ezer vagy százezer évet? Senki sem tudja.

A Voyager-1-et indító rakétából megmaradt 84 kg-os fémdarab közel három évtizede távolodik a Földről. A számítások szerint 40 ezer év múlva 1,64 fényév távolságban halad el az AC+79 3888 csillag „mellett”, amelynek a sugárzása valószínőleg nem lesz elég még a legéletrevalóbb baktériumok „felébresztésére” sem. Az igazi veszély az lenne, ha ezek az elhasznált űreszközök olyan csillag köré jutnának, amely a Naphoz hasonló bolygórendszerrel rendelkezik, s ott egy bolygó gravitációs tere befogná őket. Erre azonban mai tudásunk szerint elképzelhetetlenül kicsi az esély.

De még ha ez a négy közül valamelyikkel meg is történne, s az űreszköz-maradvány lejutna a bolygó felszínre, az távolról sem lenne egy sima leszállás! Az adott esetben a repülés közben évmilliókat túlélt (?) baktériumok ezt feltehetően már nem vészelnék át. Így nyugodtan levonhatjuk azt a következtetést, hogy túl nagy hibát nem követtek el azok, akik annak idején nem sterilizálták a hozdozórakétákat...

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021