Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Állandó bázis a Holdon
(Rovat: Szárnyaló képzelet, Űrpolitika - 2007.02.22 07:09.)

2006. decemberi amerikai bejelentés szerint az űrhajósok számára 2024-től lehetne biztosítani az állandó jelenlét feltételeit.

Shackleton-kráter, Déli-sark, Hold. Talán így címezhetik a jövőben leveleiket azok, akik Holdra látogató rokonaiknak szeretnének írni. Legalábbis erre utal a NASA tavaly decemberi bejelentése, mely egy jövőbeli állandó bázis lehetséges helyszíneként jelöli meg a krátert. Hosszú hónapok teltek el azóta, hogy bejelentették, mi módon képzeli a NASA a Holdra való visszatérést. Akkor a tervek nem szóltak az állandó bázis lehetőségéről, noha Bush elnök 2004-es beszédében azt is célként tűzte ki.

Az újabban megismert tervek értelmében 2018-ban indulnának először 1972 óta űrhajósok a Holdra. Ezt követően, 2020-ban kezdhetnék meg az állandó bázis kiépítését. Amíg a bázis el nem készül, az űrhajósok egy-egy hetet tartózkodnának a Holdon. Külön vinnék fel az állomás egyes elemeit. A 2024-es teljes kiépítettségtől kezdődően előbb 30 napos időszakokban váltanák egymást, de csak rövid ideig, ugyanis már 2024-ben elindulna az első hosszútávú kutatást végző állandó legénység, ami körülbelül 180 napot tartózkodik majd a bázison.

A tervek egyelőre nem kidolgozottak, a végleges helyszín még változhat, ahogyan az első holdraszállás és az első hosszútávú legénység is. (Annak idején a Nemzetközi Űrállomás első állandó személyzetét az amerikaiak szintén csak az ISS kiépítését követően szerették volna elindítani.)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024