Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Egerek a Mars-programban
(Rovat: Szárnyaló képzelet, Kis űreszközök nagy szerepe - 2005.10.07 07:37.)

A NASA érdeklődik a Mars Gravity Biosatellite műhold terve iránt. Az amerikai űrhivatal 200 ezer dolláros támogatása új lendületet adhat a projektnek.

A Massachusetts Institute of Technology (Cambridge) és a Massachusetts and the University of Queensland hallgatói, mint azt néhány napja az Űrvilágon olvashatták, 2001-ben összefogtak, hogy egy nemzetközi, egyetemistákból álló kutatócsoportot alakítsanak ki, amely az emberiség előtt álló Mars-misszió számára szeretne tudományos adatokat szolgáltatni. Mindezt egy Mars Gravity Biosatellite nevű, Föld körül keringő műholdon keresztül.


A műhold programjáról a cikk végén található linkekkel elérhető cikkekben már részletesen írtunk. Ma már több mint 400 hallgató dolgozik azon, hogy megvalósuljon a Mars gravitációját Föld körüli pályán szimuláló, kísérleti egerekkel indított űreszköz. Az egerekre ható csökkentett "gravitáció" számot adhat arról, mi várhat az emberre, ha a Marson kíván dolgozni. Az elmúlt évtizedek űrbiológiai tapasztalatai főként a súlytalanság hatását vizsgálta. A műhold visszatérő egysége a tervek szerint sértetlenül hozná vissza az űrhajós-újonc egereket.

A hallgatóknak, hogy programjuk egyszer megvalósuljon, komoly kampányt kell kifejteniük. Ez, úgy tűnik, sikerrel járt. A Space.com szeptember 30-i híre szerint a NASA 200 ezer dollárt adott a részletes tervek kidolgozására, valamint egy műszaki modell megépítésére.

Erika Wagner, a Mars Gravity Biosatellite program tudományos igazgatója azonban hangsúlyozza, bár most sikerrel pályáztak, még hosszú út áll ellőttük. A program jelenleg tervezett költsége, indítás nélkül 30 millió dollárra tehető. Ehhez képest a 200 ezer dollár elenyésző. De legalább elindult valami, s az egyetemisták tervezte misszió egy jelentős lépéssel közelebb került a megvalósuláshoz.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024