Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Hét talány
(Rovat: Szárnyaló képzelet, A hét képe - 2005.03.23 08:07.)

Budapesten, a világűr-kutatás társadalmi hatásairól nemrég rendezett konferencián olyan művészek is bemutatkoztak, akiket az űr ihletett alkotásra.

Jim Cogswell, a Michigani Egyetem tanára poszteren és videofilmen számolt be a „Hét talány” (Seven Enigmas) című multimédia-előadásáról, amelyet 1997-ben mutattak be. Társzerzője Peter Sparling táncos és koreográfus. A mű célja, hogy felvillantsa: az ember milyen hatalmas képzelőerővel képes megismerni a világot - a külsőt és a belsőt egyaránt. A táncos darabon, amelybe a zene melett installációkat, film- és videorészleteket is kombináltak, végigvonulnak a Jupiterről a Hubble Űrtávcső segítségével készült felvételek.


Az előadást sajnos lehetetlen itt bemutatni, de a róla készült képekből válogatás található Cogswell lent megadott honlapján. A művész ugyanakkor az Űrvilág olvasói számára dedikálta egy grafikájának nyomatát. A „Q betű” címet viselő alkotás része egy nagyobb sorozatnak, az emberi alakokból építkező Antropomorf ábécének (Antropomorphic Alphabet).


Az elkövetkező napokban-hetekben igyekszünk néhány érdekes témát vagy előadót bemutatni a március 17-19 között mintegy 70 résztvevővel sikeresen lezajlott Impact of Space on Society konferenciáról. Az űrtevékenységnek közvetlen vagy közvetett hatása van a társadalomra: segíti a különféle társadalmi, gazdasági és kulturális problémák megoldását az egész világon (pl. navigáció, térképezés, termésbecslés, környezetvédelem, természeti katasztrófák elkerülése, távoktatás, távorvoslás, stb.). A konferencia résztvevői hallhattak az űrtevékenység hasznáról mindennapi életünkben, valamint az oktatásban, az ismeretterjesztésben és az információs társadalom megteremtésében betöltött szerepéről, és társadalmi, kulturális hatásairól - beleértve a művészeteket is.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021