Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Brazil rakétaszerencsétlenség: Szomorú nyilatkozatok
(Rovat: Szárnyaló képzelet, Távoli világok kutatói , Új eszközök és anyagok - 2003.08.25 10:23.)

Mint arról korábban már beszámoltunk, 21 ember vesztette életét és 20 megsebesült, amikor pénteken, helyi idő szerint 13:30-kor egy brazil rakéta felrobbant az alcantarai kilövőálláson.

A brazil elnök mélységes sajnálatat fejezte ki a balesettel kapcsolatban, és kijelentette, hogy a történtek ellenére az ország űrprogramja továbbra is különleges elsőbbséget élvez majd.

A mintegy 20 m magas, 2,2 millió dollár értékű, 50 tonnás VLS-3 szilárd hajtóanyagú hordozórakéta (képünk) két műholdat állított volna alacsony földkörüli pályára. Startját eredetileg 3 nappal ezelőttre tervezték a brazil Alcantara Indító Központból, amely Sao Luis közelében van, 1600 km-nyire a fővárostól. A robbanás a rakétán és a két műholdon kívül szétroncsolta az indítóállást is.


"A köztársasági elnök mélységes sajnálatát fejezte ki a magas emberáldozatot követelő tragédiaval kapcsolatban" – nyilatkozta Andre Singer, elnöki szóvivő – "A brazil űrprogram egy fontos tudományos és műszaki projekt az országunk számára. A mai napon mindannyian gyászolunk".

Az alcantarai robbanás, amelyben főként civil műszaki szakértők lelték halálukat, súlyos csapás a brazil űrprogram számára. Brazília a latin-amerikai országok közül elsőként kíván műholdat Föld körüli pályára állítani. A pénteki tragédia az első, emberáldozatot – ráadásul igen komoly embereládozatot - követelő baleset az ország űrprogramjának történetében.

A korábbi sikertelen műhold-felbocsátások korántsem voltak ennyire súlyosak. 1997-ben, nem sokkal a start után egy rakéta az Atlanti Óceanba zuhant, 1999-ben pedig a szakértők kénytelenek voltak megsemmisíteni egy rakétát 3 perccel a felbocsátás után.

"Összesen 21 holttestet találtunk" – nyilatkozta Ricardo Olanda hadnagy, a brazil légierő szóvivője - "Nem számítunk arra, hogy több áldozatra lelnénk". A hadnagy hozzátette, hogy a vizsgálat kb. 90 napot vesz majd igénybe.

A súlyosan sebesülteket a szomszédos Sao Luis de Maranhao kórházba szállították, amely az indítóhelytől repülővel mintegy 20 perc alatt elérhető.

A robbanás akkor következett be, amikor a VLS-3 négy főhajtóműve közül az egyik, mindezidáig megmagyarázatlan okokbol begyulladt, nyilatkozta Jose Veigas Filho Védelmi Miniszter. –"Az indítóállás összeomlott és a műszaki szakértők ott dolgoztak".

A robbanás a bázis területén kívül nem okozott semmilyen kárt.

Romeo Brasileiro ezredes a légierőtől így kommentalta az eseményeket - "A start tesztelésének két napja során minden rendben zajott. A siker szinte száz százalékos volt. Az események mindannyiunkat sokkoltak, és mélyen meg vagyunk rendülve."

Pillanatnyilag nehéz felmérni, hogy a pénteki tragédia milyen súlyos csapást mért Brazília űrtevékenységére – többek között azért, mert a robbanásban sok olyan mérnök és kutató is életét vesztette, akik komoly pozíciókat töltöttek be a Brazil Űrhivatalnál.

Az Alcantara bázis szinte ideális hely rakétaindítások számára –az Egyenlítőtől mindössze 2,3 foknyira délre fekszik.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024