Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Axiom Space: magyar együttműködés
(Rovat: Szakmapolitika, Hazai kutatóhelyek és űripar , HUNOR - 2022.07.25 12:15.)

Űrkutatási együttműködési megállapodást kötött a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint az Axiom Space vállalat.

A megállapodás aláírásáról a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) Űrpolitikáért és Űrtevékenységért Felelős Főosztálya honlapján számoltak be. A megállapodás célja az emberes űrrepülés terén már meglévő kapcsolataink továbbfejlesztése, valamint az űrkutatás és technológiafejlesztés lehetőségeinek előmozdítása. A dokumentumot július 20-án Washingtonban írta alá Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Michael Suffredini, az Axiom Space elnök-vezérigazgatója.


(Kép: Király Márton)

A megállapodás (Memorandum of Understanding) fő célja Magyarország űrhajós programjának (Hungarian to Orbit, HUNOR) előmozdítása mellett, hogy keretet adjon egy széles körű együttműködésnek és a közös fejlesztéseknek az Axiom Space és Magyarország között. Ez a partnerség fontos befektetés, amely erősíti Magyarország űrkutatási és technológiai fejlesztések előmozdítását célzó törekvéseit, a magyar űrszektor kapacitásait, űrkutatási örökségét, és nem utolsósorban kiaknázható lehetőségeit.

Az űripar döntő szerepet fog játszani a gazdaság fejlődésében, ezért Magyarország elkötelezett, hogy ebbe a csúcstechnológiai és tudásalapú ágazatba fektessen. Az első magyar kormányzati űrstratégia tavalyi elfogadása jelzi hazánk elkötelezettségét a világűrben való részvétel és jelenlét bővítése iránt.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024