Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Közeleg a H-SPACE 2022
(Rovat: Szakmapolitika, Hazai kutatóhelyek és űripar , Korszerű oktatás - 2022.03.24 06:15.)

Kialakult a BME-n április elején rendezendő nemzetközi űrkonferencia programja, az érdeklődők díjmentesen regisztrálhatnak a részvételre.

A H-SPACE konferenciák sorozatát 2015 óta rendezi meg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) Egyesült Innovációs és Tudásközpontja (EIT), együttműködve a Magyar Asztronautikai Társasággal (MANT). Az idei H-SPACE 2022 konferenciára április 7-én (jelenléti előadásokkal a BME-n) és 8-án (online előadásokkal) kerül sor. Akik csak a virtuális térben tudnak csatlakozni, azok is követhetik az első nap előadásait az internetes közvetítés révén.

Az immár hetedik alkalommal megrendezett H-SPACE mottója New trends in the space sector, vagyis új irányok az űrszektorban. A beküldött előadás-kivonatok alapján kialakult az előzetes szakmai program, amely más hasznos tudnivalókkal együtt a megtalálható a space.bme.hu honlapon.

Az első napon 14 órakor, a BME I épülete (1117 Budapest, Magyar tudósok krt. 2.) földszinti IE.007 előadójában Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos köszöntőjével indul a program, majd Bartóki-Gönczy Balázs tart meghívott előadást egy sajnálatosan aktuális témáról: milyen hatással van a háború a globális űrpolitikára. Ugyancsak meghívott előadás keretében Zábori Balázstól hallhatnak a résztvevők tájékoztatót a HUNOR magyar űrhajós programról. Utána Michal Brichta, a Szlovák Űriroda képviselője tart előadást a fejlődő űrökoszisztémáról. A szünet után, 16 órától folytatódó szakmai programban változatos témák sora szerepel, a magyar PocketQube „zsebműholdaktól” kezdve az adatátvitelen, a kémiai reaktorokon, a műholdas helymeghatározást zavaró interferenciákon, hazánk műholdradaros felszínmozgás-térképén át egészen a készülő európai JUICE Jupiter-szondában való részvételünkig.

Április 8-án (pénteken) a konferencia második (online) napja 10 órakor egy újabb szakmai szekcióval indul, benne többek között műholdas helymeghatározáshoz, távközléshez, földmegfigyeléshez, pszichológiához kapcsolódó, változatos témákkal. Az ebédszünetet követően 13:15-től pedig az oktatásé és ismeretterjesztésé lesz a terep. A résztvevők a bekapcsolódás módjáról időben értesítést kapnak majd.

Az angol nyelven zajló konferenciára a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak. Részvételi díj nincs, de előzetes online regisztrációra szükség van. (Forrás: MANT)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021