Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Folytatja a miniszteri biztos
(Rovat: Szakmapolitika, Hazai kutatóhelyek és űripar - 2019.11.15 12:15.)

A külgazdasági és külügyminiszter meghosszabbította Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos megbízatását.

Szijjártó Péter miniszter a Hivatalos Értesítő tegnap megjelent 2019/61. számában közzétett 20/2019. (XI. 14.) KKM utasítás értelmében 2019. november 1-jétől visszavonásig – de legfeljebb egy évre – ismét kinevezte dr. Ferencz Orsolya Ildikót az űrkutatásért felelős miniszteri biztossá.

A miniszteri biztos feladatai közé tartozik, hogy tudományos szempontból felügyelje az űrkutatási tárgyú szerződések tartalmára vonatkozóan a szükséges szabályozás kidolgozását, a szerződések előkészítését, az egyeztetésükkel kapcsolatos feladatok ellátását. Felügyeli továbbá az űrkutatás fejlesztésére vonatkozó stratégiák, szakpolitikák összehangolását és megvalósítását. Javaslatot tesz a Kormánynak az űrkutatással kapcsolatos tudományos témákhoz kapcsolódó, hazai és nemzetközi űrkutatási szervezetekben és fórumokon képviselt álláspontjára, illetve tudományos szempontból véleményezi és képviseli azt. Tudományos-szakmai vonatkozásban felügyeli a Külgazdasági és Külügyminisztériumban működő Űrkutatásért és Űrtevékenységért Felelős Főosztály tevékenységének munkáját.


Ferencz Orsolya előadást tart a Magyar Asztronautikai Társaság Űrkutatás Napja 2019 rendezvényén, a Magyar Tudományos Akadémia székházában, október 17-én. (Fotó: Trupka Zoltán)

Mint emlékezetes, először tavaly novemberben emelkedett miniszteri biztosi szintre az űrtevékenység képviselete a kormányzaton belül. Nemrég, az októberi Űrkutatás Napján tartott előadásában Ferencz Orsolya rövid összefoglalót adott az elmúlt egy évben végzett munkáról és az elért eredményekről. Ebben egyebek mellett megemlítette, hogy átszervezték Európai Űrügynökség (ESA) testületeiben Magyarországot képviselő delegációt. 2019-ben további 2,3 milliárd forint plusz költségvetési forrásból beléphettünk az ESA további – hazánk számára fontos – önkéntes programjaiba. Ezek a távközlés fejlesztését, a kozmikus veszélyek programját (űridőjárás, űrszemét) és a műholdas távérzékelés alkalmazásait jelentik. A világűr békés célú felhasználását szolgáló kétoldalú kormányközi szerződéseket készítettek elő, többek közt Oroszországgal is. Készülőben van a nemzeti űrstratégia, és hamarosan megjelenik egy a hazai űrszektor szereplőit bemutató kiadvány.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021