Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Az űrkutatás a Külügyben
(Rovat: Szakmapolitika, Hazai kutatóhelyek és űripar - 2018.05.23 12:15.)

A Magyar Közlöny tegnapi számában jelent meg a jogszabály, amely meghatározza az új Kormány tagjainak feladat- és hatáskörét.

A 94/2018. (V. 22.) Korm. rendelet 138. paragrafusa értelmében a jövőben a külgazdasági és külügyminiszter lesz a Kormány űrkutatásért felelős tagja. A rendelet 143. paragrafusa ezt úgy részletezi, hogy „a miniszter az űrkutatásért való felelőssége keretében ellátja az űrkutatási tárgyú nemzetközi szerződésekkel kapcsolatos, továbbá az európai integrációból adódó űrkutatási és űrpolitikai program-előkészítési és harmonizációs feladatokat, felhatalmazás alapján képviseli a Kormányt a nemzetközi szervezetekben, kidolgozza az űrkutatás fő irányait és programjait”. A rendelet kihirdetése napján, 2018. május 22-én lépett hatályba.

Mint ismeretes, a korábbi kormányzati struktúrában a nemzeti fejlesztési miniszter volt a Kormány űrkutatásért felelős tagja. Az új Kormány megalakulásával létrejött az Innovációs és Technológiai Minisztérium, mely a fent hivatkozott Korm. rendelet 162. § (1) c) pontja szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium átnevezésével működik tovább. (E bekezdés szövegét olvasói javaslatra május 24-én módosítottuk. – A szerk.)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024